Υγεία

Ο ξεχασμένος ελληνικός «θησαυρός» που ξεπερνά κάθε υπερτροφή

Μέλι κουμαριάς: Ο ξεχασμένος ελληνικός «θησαυρός» που ξεπερνά κάθε υπερτροφή – Μελέτη του ΑΠΘ
Ο ξεχασμένος ελληνικός «θησαυρός» που ξεπερνά κάθε υπερτροφή

Μέλι κουμαριάς: Ο ξεχασμένος ελληνικός «θησαυρός» που ξεπερνά κάθε υπερτροφή – Μελέτη του ΑΠΘ
Ο κρυμμένος διατροφικός θησαυρός της Δυτικής Ελλάδας βγαίνει από το περιθώριο – Χημικά και Λειτουργικά Χαρακτηριστικά του Μελιού Φράουλας (Arbutus unedo L.) Δυτικής Ελλάδας

Το μέλι θεωρείται βασικό στοιχείο στη διατροφή των καταναλωτών. Οι βιολογικές του ιδιότητες, όπως η αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, καθώς και τα αισθητηριακά του χαρακτηριστικά (π.χ. χρώμα, γεύση, υφή) έχει βρεθεί ότι εξαρτώνται κυρίως από τη βοτανική του προέλευση, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για μονοανθή μέλια. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές και τις μικρές περιόδους ανθοφορίας που απαιτούνται για την παραγωγή τους, τα μονόανθα μέλια έχουν συνήθως υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα μείγματα.

Για αυτούς τους λόγους, οι μελισσοκόμοι σε όλο τον κόσμο τείνουν να παράγουν μονόανθα μέλια (π.χ. θυμαρίσιο μέλι, πευκόμελο κ.λπ.), πολλά από τα οποία ξεχωρίζουν για τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, για να ανταγωνιστούν το εισαγόμενο μέλι χαμηλού κόστους, οι μελισσοκόμοι εστιάζουν όλο και περισσότερο στην παραγωγή τύπων μελιού υψηλής ποιότητας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Το ποικιλόμορφο κλίμα της Ελλάδας υποστηρίζει την παραγωγή διαφόρων τύπων μελιού μονοανθών, συμπεριλαμβανομένου του μελιού κουμαριάς ( Arbutus unedo ) που λέγεται και μέλι φράουλας καθώς οι καρποί της κουμαριάς μοιάζουν με φράουλες, ειδικά στις δυτικές περιοχές. Ωστόσο δεν παράγεται από πολλούς μελισσοκόμους. Επιπλέον, η άγνοια των καταναλωτών και η απουσία νομοθετικών κριτηρίων εμποδίζουν την προώθηση αυτού του τύπου μελιού στην αγορά, αφήνοντας σημαντικές ποσότητες απούλητες.

Το μέλι κουμαριάς ή μέλι φράουλας ένα είδος μελιού που παράγεται κατά μήκος της Μεσογείου, γνωστό για τη χαρακτηριστική πικρή του γεύση και το επίμονο άρωμά του, έχει δει αυξανόμενη ζήτηση και κατανάλωση τα τελευταία χρόνια. Ανεξάρτητα από τη μεγάλη του αξία, υπάρχει περιορισμένη έρευνα για τα θρεπτικά και βιολογικά του οφέλη, καθώς και για τις μοναδικές οργανοληπτικές του ιδιότητες, που το εμποδίζουν να λάβει την αναγνώριση που πραγματικά του αξίζει.

Προτεινόμενο Άρθρο Περιγραφή της Αίσθησης των Υπνικών Σπασμών: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε Περιγραφή της Αίσθησης των Υπνικών Σπασμών: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σε μελέτη του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, του ΑΠΘ, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients, συλλέχθηκαν 37 δείγματα μονόανθου μελιού φράουλας από μελισσοκόμους της Δυτικής Ελλάδας (Ιωάννινα, Άρτα και Θεσπρωτία) και αναλύθηκαν για τις φυσικοχημικές και βιολογικές τους ιδιότητες με στόχο να αναδειχθούν τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του μελιού κουμαριάς και να τονιστεί περαιτέρω η διατροφική του σημασία

figure 2

Οι αναλύσεις των ερευνητών έδειξαν ότι το μέλι κουμαριάς είναι ένας τύπος μελιού με διακριτά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος τύπος μελιού έχει ανοιχτό καφέ χρώμα, και χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία και ηλεκτρική αγωγιμότητα, χαμηλή δραστηριότητα διαστάσης και έντονη τάση για κρυστάλλωση (τα μέλια με χαμηλή αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζηςτείνουν να κρυσταλλώνονται πιο γρήγορα σε σύγκριση με τα μέλια με υψηλή αναλογία φρουκτόζης/γλυκόζης). Είναι επίσης πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, με το ομογεντισικό οξύ να είναι το πιο άφθονο. Ανιχνεύθηκαν επίσης σημαντικές ποσότητες των ενώσεων κουερσιτρίνη, ελλαγικό οξύ, π-κουμαρικό οξύ και ρουτίνη, οι οποίες είναι όλες γνωστές για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του μελιού φράουλας ως προϊόντος υψηλής αξίας, συμβάλλοντας στην ενισχυμένη προώθησή του στην αγορά.

Τελευταία Νέα

ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ
29.04.2025 06:49 Ειδήσεις

ΣΟΚ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ