Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ενός hot dog μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μισή ώρα
Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση ενός hot dog, όπως και άλλων υπερ-επεξεργασμένων τροφών, μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το προσδόκιμο ζωής και να προκαλέσουν καρκίνο.
«Ε, δεν πειράζει, είναι γιορτές» – μια δικαιολογία που όλοι χρησιμοποιούμε για να απολαμβάνουμε ό,τι θέλουμε, όποτε θέλουμε, κατά την εορταστική περίοδο.
Αν και η κατανάλωση νόστιμων φαγητών είναι μέρος της χαράς των Χριστουγέννων, οι επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν αν αυτές οι συνήθειες συνεχιστούν όλο τον χρόνο.
Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές είναι εντελώς ακατάλληλες για οποιονδήποτε διατροφολόγο.
Πόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής από ένα hot dog;
Οι ειδικοί τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αποφάσισαν να ερευνήσουν πόσο ακριβώς μειώνει το προσδόκιμο ζωής η κατανάλωση ενός και μόνο hot dog.
Τα αποτελέσματα προκαλούν σοκ.
Σύμφωνα με τη μελέτη του 2021, που εξέτασε διάφορες υπερ-επεξεργασμένες τροφές, όπως αλλαντικά, πίτσα και μακαρόνια με τυρί, η κατανάλωση ενός hot dog μπορεί να «κοστίσει» κατά μέσο όρο 36 λεπτά ζωής.
Αντίστοιχα, η κατανάλωση ενός αλλαντικού μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο κατά περίπου 24 λεπτά, ενώ ένα αναψυκτικό αφαιρεί 12 λεπτά.
Αυτά τα δεδομένα δε φαίνονται καθόλου ενθαρρυντικά.
Τα hot dog συνδέονται με καρκίνο του παχέος εντέρου
Μια ιατρική ομάδα όπως από την Ουάσινγκτον (Επιτροπή Επιστημόνων για την Υπεύθυνη Ιατρική) έχει βάλει ως στόχο να τους αλλάξει τις συνήθειες!
Ανήρτησαν μια μεγάλη αφίσα στην Ινδιανάπολη, όπου απεικονίζονται λουκάνικα μέσα σε πακέτο τσιγάρων με το εξής μήνυμα: «Τα hot dog κάνουν κακό στην υγεία».
Η ομάδα προσπαθεί να αφυπνίσει το αμερικανικό κοινό –που δε φημίζεται για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών μοντέλων- για τη σύνδεση των hot dog με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο του 2007, μια μερίδα 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (όσο περίπου είναι ένα λουκάνικο για hot dog) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 21%.
«Τα hot dogs πρέπει να πωλούνται σε συσκευασίες με την ένδειξη “κάνει κακό στην υγεία” έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν» λέει
η διατροφολόγος Susan Levin.
Με την άποψη αυτή δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. «Δεν είναι απαραίτητο να μειωθεί η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Το μήνυμα, καλύτερα, θα έπρεπε να είναι ότι αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι τα βασικά συστατικά της διατροφής ενός ατόμου» ισχυρίζεται η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας των hot dog στην Αμερική, ενώ πέρυσι καταναλώθηκαν περισσότερα από 1,1 εκατ. hot dog!
Ο τρόπος που κοιμάστε αποκαλύπτει πόσο τεμπέλης είστε
Λιμενικό: Θλίψη για τον θάνατο του Κανέλλου, του θρυλικού λαγωνικού Κ9 – «Μάγκας μέχρι την τελευταία στιγμή»
Ερωτευμένος ο Εμμανουήλ Καραλής! Αυτή είναι η κούκλα σύντροφός του
Tο ρεπορτάζ του Σκάι για την εισαγγελική πρόταση να παραπεμφθεί σε δίκη ο Μαρινάκης