Παραδοσιακή, αφράτη βασιλόπιτα σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά μας, μοσχομυριστή και πεντανόστιμη, από την Τζένη Τσανακτσίδου για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Πιο γλυκιά υποδοχή του νέου έτους δεν υπάρχει!
Υλικά
αυγα 6
ζαχαρη 2 ποτήρια
σπορέλαιο 1 ποτήρι
Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 ποτήρι
αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 550 γραμμάρια
Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
βανίλια 2
Για τα πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Το έθιμο στην Ελλάδα θέλει το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, να κόβουμε την βασιλόπιτα. Αν το δικό σου κομμάτι έχει μέσα το φλουρί, τότε σύμφωνα με την παράδοση, θα έχεις μία πολύ καλή και τυχερή χρονιά. Πλέον υπάρχουν πολλές βασιλόπιτες.
Βασιλόπιτα σαν κέικ, βασιλόπιτα με γλάσο και βασιλόπιτα παραδοσιακή σαν αυτή που θα δοκιμάσουμε σήμερα. Μπορεί να είναι σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά, όμως δεν είναι δύσκολη και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, να έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές παραδόσεις και τις παιδικές μας μνήμες.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Τζένης Τσανακτσίδου
ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ!!!!!!ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕΤΡΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ
Εκτέλεση για την παραδοσιακή βασιλόπιτα
Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει. Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί, κάτω και πλάγια. Βάζουμε λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε την βασιλόπιτα για 50 λεπτά με αναμμένο φούρνο και για άλλα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο. Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσει τελείως η βασιλόπιτα και είναι έτοιμη.
Tips για την παραδοσιακή βασιλόπιτα
Μετράμε τα υλικά με το ίδιο ποτήρι. Το ταψί 30×27! Το ποτήρι ήταν των 200ml! Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Ο χυμός μπορεί να αντικατασταθεί και με γάλα και να ελαττωθεί το αλεύρι στα 500 γραμμάρια. Μπορείτε να βάλετε και καρύδια. Επίσης αν σας φαίνεται πολύ η ζάχαρη μπορείτε να βάλετε ένα ποτηρι
Auτή είναι η μоρφή καpκiνου που πάσχεı ο Αλέξης Κούγιας – Αποκάλυψε όλη την αλήθεια ο ίδιος
Σχολεία: Λουκέτο στις 20 Ιανουαρίου – Ο λόγος
Ραγδαίες εξελίξεις με την Σταματίνα Τσιμτσιλή πριν λίγο
«Δεν θέλησα ποτέ μαζι…» Κόλαφος και “Ολα στη φόρα” η πρώην σύζυγος του Νίκου Χατζηνικολάου για το διαζύγιό τους