Pet Voice

Ξέρει η γάτα μου ότι την αγαπώ;

Τα έχουμε πει και ξαναπεί. Εσείς οι χούμανς είστε λίγο βλαμμένοι και θέλετε συνέχεια επιβεβαίωση.
Ξέρει η γάτα μου ότι την αγαπώ;

Τα έχουμε πει και ξαναπεί. Εσείς οι χούμανς είστε λίγο βλαμμένοι και θέλετε συνέχεια επιβεβαίωση. Στα πλαίσια αυτής της βλακείας σας ανακύπτει ξανά και ξανά ένα εναγώνιο ερώτημα: “Ξέρει η γάτα μου ότι την αγαπώ ή μήπως δεν καταλαβαίνει τίποτα από όλες αυτές τις εκδηλώσεις λατρείας μου;” Σε ετούτο το άρθρο θα προσπαθήσω να σας επικοινωνήσω ό,τι επιστημονικά ευρήματα υπάρχουν γύρω από το θέμα, σε συνδυασμό με την προσωπική μου εμπειρία.

Εντάξει, για να είμαστε δίκαιοι, δεν είστε και τόσο βλαμμένοι, η ερώτησή σας έχει μια βάση διότι τα κόνσεπτ που χρησιμοποιείτε εσείς οι χούμανς είναι αρκετά πιο περίπλοκα από τα δικά μας, αλλά αυτό και πάλι μας φέρνει αντιμέτωπους με την ανθρώπινη βλακεία. Αλλά τι να κάνουμε, εσείς μας λάχατε, θα σας δεχτούμε!

Ας δούμε λοιπόν τι γνωρίζουμε για το εν λόγω θέμα:

Νιώθουν οι γάτες αγάπη;
Το να καταλάβουμε τι ακριβώς νιώθουν οι γάτες είναι λίγο πολύ.. αδύνατο! Πως να βουτήξεις μέσα στο κεφάλι της και να δεις τι νιώθει; Εδώ για τους ανθρώπους είναι δύσκολο να καταλάβουν αν νιώθουν αγάπη και τι είναι αγάπη και χρειάζεται ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από λέξεις που μπορούν να βοηθήσουν να εκφράσουμε τι νιώθουμε. Τα πράγματα με τις γάτες είναι ακόμη πιο σκούρα διότι οι γάτες δεν έχουν λέξεις για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους. Έτσι το μόνο που μας μένει για να τις καταλάβουμε, να καταλάβουμε πως νιώθουν, είναι αυτά που “βλέπουμε”, ό,τι διακρίνουμε!

Με τη βοήθεια της επιστήμης, κάνοντας έξυπνη έρευνα όμως καταφέρνουμε να είμαστε αρκετά κοντά στο να κατανοήσουμε τα συναισθήματα των γατών και σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν με τη δική μας εμπειρία δεσίματος, αγάπης με κάποιον. Ας δούμε μερικά ευρήματα τέτοιων ερευνών

1. Οι γάτες εκκρίνουν οξυτοκίνη όταν αλληλεπιδρούν με τους χούμανς
Ένας τρόπος για να αντιληφθούμε αν η γάτα καταλαβαίνει την αγάπη που της δείχνουμε είναι με την μέτρηση μιας πολύ σημαντικής ορμόνης της οξυτοκίνης, που είναι γνωστή και ως ‘η ορμόνη της αγάπης’. Αυτή η ορμόνη εκκρίνεται από τους χούμαν όταν αλληλεπιδρούν με ανθρώπους που τους αγαπούν, όπως η μαμά με τα μωρά της όταν τα θηλάζει.

Επίσης η ορμόνη αυτή εκκρίνεται και όταν αλληλεπιδρούν με αγαπημένους σκύλους και γάτες. Και εφόσον αυτή η ορμόνη εκκρίνεται κατά την αλληλεπίδραση με κάποιον που ξέρουμε ότι μας αγαπάει, μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ένας δείκτης που αν τον συναντήσουμε και στη γάτα (όταν αλληλεπιδράει με τον χούμαν) θα υποδηλώνει ότι και εκείνη γνωρίζει ότι ο χούμαν της την αγαπάει.

Ε λοιπόν έρευνες δείχνουν ότι και οι σκύλοι και οι γάτες εκκρίνουν οξυτοκίνη όταν αλληλεπιδρούν με τους χούμανς που τις αγαπάνε και αυτό δείχνει ότι η γάτα μάλλον νιώθει/καταλαβαίνει ότι ο χούμαν της όντως την αγαπάει.

Προτεινόμενο Άρθρο Τραγανές και μελωμένες δίπλες, ιδανικές για τα Χριστούγεννα. Συνταγή για αυθεντικές χριστουγεννιάτικες δίπλες, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά. Τραγανές και μελωμένες δίπλες, ιδανικές για τα Χριστούγεννα. Συνταγή για αυθεντικές χριστουγεννιάτικες δίπλες, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά.

2. Οι γάτες σχηματίζουν δεσμούς εξάρτησης με τους χούμαν τους
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον Στέιτ που εξέτασε το είδος εξάρτησης που αναπτύσσουν τα γατάκια και οι ενήλικες γάτες με τους χούμαν είχε πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Η επικεφαλής της έρευνας Kristyn Vitale εξηγεί: “Είναι η πρώτη φορά που ερευνήτες εχουν εμπειρικα δείξει ότι οι γάτες εκδηλώνουν τους ίδιους τύπους εξάρτησης όπως και τα μωρά και οι σκύλοι

Αν και η εννοια της εξαρτησης δεν ειναι ταυτοσημη με αυτη της αγάπης – αλλά μήπως και οι χούμανς κάπως έτσι δεν αντιλαμβάνονται την αγάπη; – αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει κάθε άλλο αδιάφορες και απομονωμένες δεν είναι απέναντι στους χούμαν τους.

Πως διεξήχθη η έρευνα; Ξεκινάει με την είσοδο ενός αγαπημένου προσώπου σε ένα άγνωστο δωμάτιο που μέσα έχουν βάλει τη γάτα (ή το μικρό παιδί). Μετά το πρόσωπο φεύγει και η συμπεριφορά της γάτας παρατηρείται.

Όταν το πρόσωπο φύγει η γάτα που είναι κάπως δεμένη/εξαρτημένη με αυτό το πρόσωπο δεν θα ενδιαφερθεί τόσο να εξερευνήσει το χώρο καθώς θα την απασχολεί ο αγαπημένος που αποχώρησε. Το για πόση ώρα θα την απασχολεί η αποχώρηση του αγαπημένου εξαρτάται από το βαθμό της εξάρτησης.

Μετά από λίγη ώρα το πρόσωπο επανέρχεται και κάθεται στο πάτωμα. Μια άμεση διαφοποίηση στη συμπεριφορά της γάτας (ή του παιδιού) συμβαίνει αμέσως, μια και η γάτα φαίνεται αυτόματα πιο πρόθυμη να εξερευνήσει και εμφανώς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να εξερευνήσει το δωμάτιο (και αντίστοιχα το παιδι να παίξει με τα παιχνίδια που βρίσκονται στο δωμάτιο)!

Τούτη η έρευνα δείχνει ότι η γάτα είναι εξαρτημένη από το χούμαν της και είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι καταλαβαίνει/νιώθει/αναγνωρίζει την αγάπη του.. και φτιάχνει μαζί του δεσμούς παρόμοιους με αυτούς που φτιάχνουν τα μωρά με τα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Τελευταία Νέα