Pet Voice

Στρες και σκύλος: Ο άνθρωπος μεταδίδει το άγχος στον σκύλο του σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και αυτό αποδεικνύεται από πολλές φάσεις της ζωής του.
Στρες και σκύλος: Ο άνθρωπος μεταδίδει το άγχος στον σκύλο του σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και αυτό αποδεικνύεται από πολλές φάσεις της ζωής του. Το κυριότερο είναι πως οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν πότε στεναχωριέται με κάτι ο κηδεμόνας τους, πότε είναι προβληματισμένος , λυπημένος και ακόμη και πότε είναι αγχωμένος με κάτι. Οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρό ένστικτο, συναισθήματα αλλά και καλή όσφρηση και μπορούν ακόμη και να …μυρίσουν το άγχος μας. Είναι αποδεδειγμένο πως τα σκυλιά καταλαβαίνουν από τον ιδρώτα ή την αναπνοή μας αν είμαστε στρεσαρισμένοι με κάτι και τρέχουν πάντα να μας βοηθήσουν αν υπάρχει ανάγκη.

Μεταδίδω το άγχος μου στο κατοικίδιο μου;

Έρευνες αποδεικνύουν πως αν ο κηδεμόνας ενός σκύλου έχει στρες είναι εύκολο να το μεταδώσει και στον ίδιο τον σκύλο. Μεγάλες συζητήσεις για το αν ο σκύλος μας μπορεί να νιώσει το άγχος μας αλλά και να το πάρει…πάνω του. Η αλήθεια είναι πως ναι, είναι πολύ πιθανό να μεταδώσεις στο σκύλο σου το άγχος σου γιατί τα σκυλιά είναι πολύ συναισθηματικά δεμένα με αυτόν που αναγνωρίζουν ως ιδιοκτήτη τους. Είναι μία από τις έρευνες που αποδεικνύουν πως πράγματι ο σκύλος και ο άνθρωπος έχουν ένα βαθύτερο δέσιμο και μια σχέση αγάπης με ανιδιοτέλεια και τρυφερότητα. Ένας σκύλος με τη “μαμά” ή τον “μπαμπά” του είναι οι καλύτεροι φίλοι και μας αγαπά περισσότερο κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Επομένως είναι λογικό όχι μόνο να αντιλαμβάνεται το άγχος μας αλλά να νιώθει και εκείνος άσχημα συναισθήματα με αυτό.

Η σχέση ανθρώπων-σκύλων

Είναι γεγονός πλέον πως τα συμπαθή τετράποδα συνδέονται και ψυχολογικά με τα αφεντικά τους και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως τα σκυλιά δεν είναι δίπλα μας απλώς επειδή τα φροντίζουμε και τα ταίζουμε, αλλά για πολλούς παραπάνω λόγους και πως έχουν αισθήματα τρυφερότητας και αγάπης. Το στρες μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από ένα ζώο σε ένα άλλο ζώο. Αυτό που δεν ξέραμε και που αποδεικνύεται με τη νέα έρευνα, είναι πως το στρες μπορεί να μεταδοθεί και από τον άνθρωπο προς το ζώο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το κατοικίδιό μας με το οποίο έχουμε μεγαλώσει μαζί και είναι μέλος της οικογένειας μας.

Πώς μεταδίδεται το στρες όμως; Η έρευνα έδειξε το εξής: Μελέτησαν στη διάρκεια ενός χρόνου 58 σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους που είχαν επιλεγεί να είναι γυναίκες, στους οποίους κατά περιόδους μετρήθηκε το επίπεδο της κορτιζόλης με βάση δείγματα τριχών. Η κορτιζόλη είναι δείκτης που παίζει μεγάλο ρόλο στο άγχος και το στρες και έτσι τα αποτελέσματα στηρίχτηκαν στα επίπεδα κορτιζόλης την εκάστοτε περίοδο για τις γυναίκες, κατά συνέπεια και για τους σκύλους τους. Η διαπίστωση ήρθε αμέσως: Τα σκυλιά των γυναικών με αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, είχαν και τα ίδια στρες, ενώ αν ένας σκύλος ζούσε με μια γυναίκα με χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης είχε και ο ίδιος αντίστοιχα μειωμένα επίπεδα.

Προτεινόμενο Άρθρο Γιατί τα βυτιοφόρα έχουν πάντα επιπλέον αλυσίδες που κρέμονται στο πίσω μέρος Γιατί τα βυτιοφόρα έχουν πάντα επιπλέον αλυσίδες που κρέμονται στο πίσω μέρος

Το άγχος ενός σκύλου

Για το ανθρώπινο άγχος υπάρχουν διάφορες θεωρίες και μάλιστα πολλές από αυτές παρουσιάζουν κάποιους μήνες του έτους ως πιο πιθανούς για να παρουσιάσουμε έντονο στρες, όμως όταν πρόκειται για τους σκύλους; Το άγχος στα σκυλιά δεν έχει εποχή και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε περίοδο, πόσο μάλλον αφού όπως είπαμε συσχετίζεται άμεσα με το άγχος του κηδεμόνα τους.

Τελευταία Νέα