Κάθε γατολάτρης που σέβεται τον εαυτό του έχει πάντα διαθέσιμη σκόνη γάλακτος για γατάκια – ειδικά τις περιόδους όπου γίνονται ασύστολες γέννες και ξεπετάγονται από παντού διάφορα ορφανά νεογέννητα! Φυσικά έχουμε πει ότι το αγελαδινό γαλά δεν είναι κατάλληλο για τα νεογέννητα και επειδή είναι σε τόσο ευάλλωτη φάση, η κατανάλωσή του μπορεί να αποβεί μοιραία για τα νεογέννητα – να προκαλέσει μοιραίες διάρροιες κλπ!
Τι κάνουμε όμως αν κάποιος έχει αμελήσει να έχει ειδικό γάλα για γατάκια – βρείτε το προτεινόμενό μου εδώ; Εδώ είναι ο Τσίτσος παιδιά και σε ετούτο το άρθρο θα απαντήσει στο ερώτημα “Πως να φτιάξω γάλα για γατάκια μόνος μου;” για να χρησιμοποιήσετε σε στιγμή εκτάκτου ανάγκης και μέχρι να προμηθευτώ ειδικό γάλα για γατάκια!
Αυτή την ερώτηση μου την έχετε κάνει πολλές φορές, όμως μια και βρήκα δύο συνταγές βασισμένες σε επιστημονικές οδηγίες, ένιωσα πιο άνετα να τις μοιραστώ μαζί σας! Πριν όμως προχωρήσω στις συνταγές για το πως να φτιάξετε γάλα για γατάκια στο σπίτι σας, να πουμε εν τάχει μερικά πολύ σημαντικά πράγματα για την φροντίδα των ορφανών νεογέννητων:
Δεν ταϊζουμε τα νεογέννητα προτού τα ζεστάνουμε πολύ καλά για περίπου 2 ώρες
Τα νεογέννητα πρέπει να είναι μπρούμητα ενώ πίνουν το γάλα, περίπου στη στάση που κάθονται όταν θηλάζουν και τη μητέρα τους, για αποφυγή πνευμονίας και αναρροφήσεων
Δεν χρησιμοποιούμε, όπως είπαμε, αγελαδινό γάλα. Αν δεν έχουμε ειδικό γάλα για γατάκια (τώρα βέβαια θα μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας) τότε καταφεύγουμε στη λύση του κατσικίσιου και ως ύστατη λύση επιλέγουμε το αραιωμένο εβαπορέ
Χρησιμοποιούμε μπιμπερό (που προσομοιάζει καλά τη θηλή της μαμάς γάτας και έχει ελεγχομενη ροή) αλλά υπάρχει περίπτωση το γατάκι να μην έχει τη δύναμη να τραβήξει το γάλα από το μπιμπερό (μου ‘χει τύχει πολλές φορές) οπότε σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε σήριγγα προσέχοντας πολύ να μην απελευθερώνουμε απότομα μεγάλη ποσότητα γάλακτος! Βρείτε το προτεινόμενο μου μπιμπερό για γατάκια κάνοντας κλικ εδώ!
Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε για να φροντίσετε ένα νεογέννητο γατάκι θα βρείτε στο σούπερ χρήσιμο και αναλυτικό μου άρθρο, ακριβώς ΕΔΩ – αν δεν το έχετε διαβάσει ακόμη, κάντε το τώρα.
Έχοντας πει όλα τούτα ας δούμε λοιπόν δύο συνταγές που δίνουν μια ωραιότατη απάντηση στο ερώτημα “Πως να φτιάξω γάλα για γατάκια”! Να επαναλάβω εδώ ότι αυτές οι συνταγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια κατάσταση ανάγκης, όπου δεν έχετε εμπορικό γάλα για γατάκια – και το γάλα που θα φτιάξετε μπορείτε να το χρησιμοποιησετε μεχρι να προμηθευτειτε ειδικό γάλα για γατάκια
Πως να φτιάξω γάλα για γατάκια – 2 συνταγές
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Πριν σας περιγράψω τις συνταγές να εκφράσω μια αμφιβολία! Στις συνταγές χρησιμοποιούνται ωμοί κρόκοι και το μίγμα ζεσταίνεται στους 38 βαθμους. Όμως οι κρόκοι μπορεί να έχουν σαλμονέλα ή E.coli, οποτε εγώ κάθισα και βρήκα ότι είναι καλό να ζεσταθούν στους 58 βαθμούς Κελσίου για να σκοτωθούν όλα τα επιβλαβή μικρόβια! Οπότε για να είστε απόλυτα ασφαλείς νομίζω επιβάλλεται να κάνετε αυτό με τους κρόκους πριν τους χρησιμοποιήσετε.
Επίσης όλα τα ζεστάματα που περιγράφονται παρακάτω καλό είναι να γίνονται σε μπεν μαριζ για να μην καίγονται τα υλικά!
1η συνταγή
ΥΛΙΚΑ:
6 κουταλιες της σούπας γάλα εβαπορε (90 ml)
6 κουταλιές της σούπας νερό (90 ml)
Μισο φλιτζάνι γιαούρτι με πλήρη λιπαρά (120 ml)
3 μεγάλοι ή 4 μικροί κρόκοι αυγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατέψετε και ζεστάνετε στους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου μέχρι ομογενοποίησης. Χρησιμοποίηστε και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο μεταξύ των χρήσεων. Μετά το πέρας 24 ωρών ό,τι έχει περισσέψει πρέπει να πεταχτεί! Αυτή η συνταγή έχει βασιστεί σε ετούτο εδώ το σύγγραμμα: Lawler, D. F. “Neonatal and pediatric care of the puppy and kitten.” Theriogenology, vol. 70, no.3, 2008, pp. 384-392
2η συνταγή
ΥΛΙΚΑ:
1 φλιτζάνι γάλα αγελάδας (240 ml)
3 κρόκοι αυγών
1 κουτάλιά της σούπας καλαμποκέλαιο
Ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατέψετε και ζεστάνετε στους 35 με 38 βαθμούς Κελσίου μέχρι ομογενοποίησης. Χρησιμοποίηστε και στη συνέχεια βάλτε το στο ψυγείο μεταξύ των χρήσεων. Μετά το πέρας 24 ωρών ό,τι έχει περισσέψει πρέπει να πεταχτεί! Αυτή η συνταγή έχει βασιστεί σε ετούτο εδώ το σύγγραμμα: Lawler, D. F. “Neonatal and pediatric care of the puppy and kitten.” Theriogenology, vol. 70, no.3, 2008, pp. 384-392
Σημείωση και για τις δύο συνταγές
Κάθε φορά που το βγάζετε από το ψυγείο μην το ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων αλλά μέσα σε ένα μπολ με ζεστό νερό (το οποίο μπορεί να χει προθερμανθει στο φούρνο μικροκυμάτων. Κρατήστε το γάλα μεσα στο μπολ με το ζεστό νερό (μπεν μαρίζ) ώσπου η θερμοκρασία του να πάει από 35 ως 37.5 βαθμούς κελσίου (περίπου σαν την θερμοκρασία του σώματός σας).
Προσοχή!
Στις συνταγές χρησιμοποιούνται ωμοί κρόκοι και το μίγμα ζεσταίνεται στους 38 βαθμους. Όμως οι κρόκοι μπορεί να έχουν σαλμονέλα ή E.coli, οποτε εγώ κάθισα και βρήκα ότι είναι καλό να ζεσταθούν στους 58 βαθμούς Κελσίου για να σκοτωθούν όλα τα επιβλαβή μικρόβια! Οπότε για να είστε απόλυτα ασφαλείς νομιζω επιβαλλεται να κάνετε αυτό με τους κρόκους πριν τους χρησιμοποιήσετε.
Καιρός για ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό από την Λέσβο – Πλατσέντα
“Πιάσαμε πάτο” Δύσκολες ώρες για την Άντζελα Γκερέκου και την κόρη της, ανακοίνωσε τα δυσάρεστα
“Εμείς δίναμε στα παιδιά μας ένα τοστ με χαρτοπετσέτα” Χαμός με το γεύμα που ετοίμασε η Δούκισσα Νομικού για το σχολείο
Απίστευτο τροχαίο με 97χρονο οδηγό – Έπεσε σε χαράδρα 10 μέτρων