Παιδιά, ναι, το ξέρω, 1 στους 2 από εσάς δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ επειδή η γάτα σας κάνει τα δικά της νούμερα! Έχουμε γράψει (η Μαρία Σάββα δηλαδή) ένα χρήσιμο άρθρο για το πως να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια στη γάτα σας – βρείτε το ΕΔΩ – και εγώ δεσμεύομαι να το εμπλουτίσω με νέα στοιχεία λίαν συντόμως! Όμως εδώ θα εξετάσουμε ένα λίγο διαφορετικό ερώτημα!
Κατά πόσο η γάτα σας το καταλαβαίνει, το γνωρίζει, όταν κοιμάστε! Και αν το γνωρίζει, την ενδιαφέρει; Ή μήπως δεν δίνει πεντάρα γι’ αυτό και κάνει ό,τι της έρχεται; Μήπως είναι απλώς ένα εγωιστικό τερατίδιον (ή ίσως ένα σοφό πλάσμα); Ας δούμε τα ερωτήματα που προκύπτουν ένα, ένα!
Καταλαβαίνει η γάτα το κόνσεπτ του ύπνου;
Πριν αναρωτηθείτε αν οι γάτες σας καταλαβαίνουν ότι κοιμάστε πρέπει να ρωτήσουμε τούτο: Οι γάτες καταλαβαίνουν το κόνσεπτ του ύπνου, καν;
Στο κάτω κάτω είναι μια ιδέα που παίρνουμε για δεδομένη, αλλά το κόνσεπτ του ύπνου είναι πολύ πολύπλοκο και απαιτεί κατανόηση της συνείδησης σε σχέση με το να είσαι σε ασυνείδητη κατάσταση!
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι γάτες να μην μπορούν να συλλάβουν το κόνσεπτ του ύπνου, με τον ίδιο τρόπο που το αντιλαμβανόσαστε εσείς οι χούμανς, αλλά πρέπει να σας πω ότι καταλαβαίνουν οτι υπάρχει μια διαφορά ξεκάθαρη, όταν κοιμάστε και όταν είστε ξύπνιοι!
Με παρόμοιο τρόπο οι γάτες ίσως δεν καταλαβαίνουν το κόνσεπτ της αγάπης (σαν κόνσεπτ) αλλά μπορούν να αγαπούν και να νιώθουν την αγάπη. Με την ίδια λογική αν και οι γάτες μπορεί να μην καταλαβαίνουν το κόνσεπτ του ύπνου μπορούν να κατανοήσουν την περίσταση και να λειτουργήσουν ανάλογα.
Πως οι γάτες καταλαβαίνουν ότι κοιμόσαστε;
Όπως αναφέραμε παραπάνω είναι μάλλον ξεκάθαρο ότι καταλαβαίνει οτι υπάρχει μια διαφορά όταν ένας χούμαν κοιμάται και όταν είναι ξύπνιος! Πως ομως το καταλαβαίνουν αυτό;
1. Αντιλαμβάνονται τις καθημερινές ρουτίνες
Αρχικά πρέπει να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι γάτες κινούνται με βάση κάποιες ρουτίνες καθημερινά, κάνουν παρόμοια πράγματα παρόμοιες ώρες. Παρομοίως είναι ικανές να αντιληφθούν τις ρουτίνες των ανθρώπων. Ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει κάποιος να κοιμάται καταλαβαίνουν ότι οι χούμαν τους περίπου κάθε μέρα τις ίδιες ώρες μπαίνουν σε φάση αδράνειας και δεν κάνουν περίπου τίποτα.
Μάλιστα φυσικά και έχουν παρατηρήσει ότι αυτό συμβαίνει αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι και αφού έχουν προηγηθεί κάποιες ρουτίνες, όπως να πλύνετε τα δόντια σας ή να κλείσετε τα φώτα του σπιτιού.
Και άρα καταλαβαίνουν ότι έχετε μπει σε αυτή την διαφορετική, αδρανή κατάσταση του ύπνου
2. Παρατηρούν φυσιολογικές αλλαγές κατά τον ύπνο με τις αισθήσεις τους
Σας έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές πόσο παρατηρητικές είναι οι γάτες, πόσο πολύ χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τι συμβαίνει. Θυμάστε που σας έλεγα για το πως ανιχνεύουν αρρώστιες όπως .. όγκους μυρίζοντας συγκεκριμένες μυρωδιές – στο αναλυτικό μου άρθρο που μπορείτε να βρείτε ακριβώς ΕΔΩ.
Με παρόμοιο τρόπο μια γάτα μπορεί να αντιληφθεί το χαλάρωμα στην αναπνοή του χούμαν όταν κοιμάται, την πτώση του καρδιακού του ρυθμού. Και πάλι δεν κάθεται να σκεφτει “οπ, έπεσε ο καρδιακός ρυθμός της αναπνοής άρα θα κοιμηθεί”, αλλά με την βοήθεια των αισθήσεών της έχει την δυνατότητα να καταλάβει τη ρουτίνα του ύπνου, να την εντοπίσει.
Τι νοιάζει την γάτα αν κοιμάστε;
Και πάμε στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου! Ενδιαφέρεται η γάτα για το αν κοιμάστε ή όχι; Την αφορά; Καταλαβαίνει ότι πρέπει να μείνει ήσυχη για να μην σας ενοχλήσει; Οι απαντήσεις δεν είναι μονόπλευρες. Εξαρτάται από το ταμπεραμέντο της εκάστοτε γάτας.
Κάποιες γάτες θα διαπιστώσουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να τραβήξουν την προσοχή σας όταν κοιμάστε (βρείτε τα σημάδια ότι η γάτα ζητάει την προσοχή σας ΕΔΩ), οπότε όποια και αν είναι η ανάγκη της (πχ πεινάει) θα κάτσει υπομονετικά και θα περιμένει πότε θα ξυπνήσετε – αυτή ειναι ξεκάθαρα η περίπτωση του Τσιτσάρα! Μόνο αν σηκωθούμε αρχίζει τρέλες, μέχρι τότε περιμένει στωικά.
Άλλες γάτες είναι πιο επίμονες και δεν θα πάψουν να προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας αν δεν το καταφέρουν. Και έτσι θα αρχίσουν να πηδάνε πάνω σας, να τρεχοβολούν, να σας γλείφουν, να επιτίθενται στα πόδια σας κλπ.
Όμως σημαντική είναι και η δική σας αντίδραση. Αν πχ όταν η γάτα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας για να την ταϊσετε στις 3 το ξημέρωμα και ανταποκριθείτε με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την συμπεριφορά της. Ακόμη και η απόκριση στο κάλεσμά της, με μια φωνή τύπου “Τσίτσο σταμάτα, κοιμάμαι” κάνει τη γάτα να καταλαβαίνει ότι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή σας και μπορεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο.
H γάτα μου με ξυπνάει στις .. 3 η ώρα! Τι πρέπει να κάνω (αν νοιαζομαι γι’ αυτην);
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε γιατί η γάτα ζητάει την προσοχή σας στις 3 το ξημέρωμα! Πολύ συχνά ο λόγος είναι ότι πεινάει και υπάρχουν πράγματα να κάνετε γι’ αυτό – τα πιο πολλά αναφέρονται στο σχετικό μου άρθρο εδώ! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω και ετούτο το εύλογο. Αν είναι η πείνα η αιτία, τότε μπορείτε να καταφύγετε στη λύση μιας αξιόπιστης αυτόματης ταϊστρας όπως αυτή που προτείνω στο παρακάτω λινκ:
Μπορεί η ανάγκη της για την προσοχή σας στις 3 η ώρα το βράδυ πάλι να έχει να κάνει με το ότι βαριέται, εσείς ήδη κοιμάστε για ώρες και δεν της έχετε δώσει καμία σημασία, το περιβάλλον του σπιτιού μοιάζει αρκετά αδιάφορο και δεν έχει και καμία άλλη ζωντανή παρέα.
Και πάλι μπορείτε να κάνετε πράγματα για εκείνη, όπως να φέρετε στο σπίτι μια άλλη γατούλα και αφού τις συστήσετε σωστά – βρείτε πως εδώ – να έχουν και οι δυο γάτες πλέον μια πάντα διαθέσιμη παρεούλα για παιχνίδι και τρυφεράδες και ένα ζεστο και ασφαλές σπίτικό! Άλλα οφέλη των δύο γατών έναντι μίας βρίσκονται εδώ!
Και υπάρχουν και άλλα που μπορείτε να κάνετε, πέρα από το να φέρετε μια καινούρια γάτα στο σπίτι:
Να αλλάζουμε το περιβάλλον του σπιτιού, με διάφορους τρόπους, φέρνοντας καθε λιγο και λιγάκι καινούριες χαρτόκουτες, καινούριες σακουλες, βάζοντας ενα γατόδενδρο σε διαφορετικά στρατηγικά σημεία, τοποθετώντας ένα κρεβάτι παραθύρου για λίγες μέρες σε ένα παράθυρο και μετα βάζοντάς το σε άλλο παράθυρο – βρείτε το προτεινόμενο μου κρεβάτι παραθύρου εδώ, φτιάχνοντας μικρά αυτοσχέδια παιχνιδάκια (σκοινάκια, μπαλάκια απο χαρτί ή αλουμινόχαρτο, χαρτόκουτες στις οποίες κάνουμε τρύπες για να κάνουμε επιθέσεις στη γάτα μας και εκείνη να αντεπιτίθεται κοκ), φτιάχνοντας καινούριες φωλιές με διαφορετικές φρεσκοπλυμμένες κουβερτούλες κάθε φορά και πολλά άλλα!
Δίνοντας πρόσβαση σε παράθυρα και ψηλά σημεία και βάζοντας μια ταϊστρα για πουλάκια έξω από παράθυρα ώστε να τραβήξουμε την προσοχή της γάτας μας εκεί – κατι που το βρισκουν πολύ συναρπαστικό πολλές γάτες
Ακόμη και οι αλλαγες στις γευσεις των τροφών δίνουν μια excitement πολύ ευπρόσδεκτη και ευεργετική για τη γάτα μας – βρείτε τις 5 καλύτερες μου υγρές τροφές εδώ, ενώ βρείτε την βασική υγρή τροφή (που υπάρχει σε πολλές λαχταριστές γεύσεις και υφές) εδώ!
Για περισσότερες ιδέες διαβάστε το άρθρο μου για το πως μπορείτε να εμπλουτίσετε το περιβάλλον του σπιτιού ώστε να είναι αρκετα πιο συναρπαστικό για τη γάτα σας, ακριβώς εδώ!
Υπενθυμιση για όλους μας
Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να μιλησω για κατι που με απασχολεί παραπάνω πάλι, τελευταία,! Λέμε ότι αγαπάμε τη γάτα μας, την λατρεύουμε κλπ! Όμως πόσο νοιαζόμαστε αληθινά γι’ αυτήν; Την εκτιμάμε ακριβώς όπως είναι ή θέλουμε να την κάνουμε να είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι; Θέλουμε να κρατήσουμε απείραχτη την άγρια πτυχή της που (ευτυχώς για εκείνη αλλά και για εμάς) ακόμη υπάρχει ή θέλουμε να την αλλοτριώσουμε, να την κάνουμε ένα άβουλο ζωάκι που λειτουργεί όπως μας βολεύει εμάς;
Τροφή για σκέψη!
Εσείς τι πιστεύετε; Η δική σας γάτα ενδιαφέρεται να μην σας χαλάσει τη ρουτίνα του ύπνου σας ή είναι ένα αδίστακτο τερατίδιον που το μόνο που την νοιάζει είναι η καλοπέρασή της; Τα σχόλιά σας