Pet Voice

Έρευνα: Γιατί η γάτα ανταποκρίνεται τόσο έντονα στο ‘ψιψιψι’;

Ξέρετε ποιο είναι το ισοδύναμο του κρυπτονίτη για τη γαλή; Όοοοχι, δεν μιλάμε για το catnip. Μιλάμε για εκείνον τον περίεργο, υψηλής συχνότητας ήχο του “ψιψιψι”. Εάν ένας άνθρωπος τολμήσει να ψιθυρίσει αυτόν τον παράξενο ήχο, είναι πιθανό να κάνει μια γάτα είτε να μαγνητιστεί, είτε να τρέξει μακριάααα!
Έρευνα: Γιατί η γάτα ανταποκρίνεται τόσο έντονα στο ‘ψιψιψι’;

Ξέρετε ποιο είναι το ισοδύναμο του κρυπτονίτη για τη γαλή; Όοοοχι, δεν μιλάμε για το catnip. Μιλάμε για εκείνον τον περίεργο, υψηλής συχνότητας ήχο του “ψιψιψι”. Εάν ένας άνθρωπος τολμήσει να ψιθυρίσει αυτόν τον παράξενο ήχο, είναι πιθανό να κάνει μια γάτα είτε να μαγνητιστεί, είτε να τρέξει μακριάααα!

Αλλά γιατί αυτο το περίφημο “ψιψιψι” προκαλεί μια τόσο βαθιά ριζωμένη αντίδραση στις γάτες; Λοιπόν, δεν υπάρχει ακριβώς πληθώρα ερευνών για αυτό το θέμα, ωστόσο οι ειδικοί στα γατιά έχουν μερικές εικασίες στο μυαλό τους. Ας βουτήξουμε στην περίεργη επιστήμη πίσω από αυτόν τον υψηλότονο ήχο.

«Δεν έχει γίνει καμία έρευνα σχετικά με την απόκριση της γάτας στο ‘ψιψιψι’ και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τις γάτες απευθείας», γράφει στην ιστοσελίδα Inverse ο Mikel Delgado, ένας εξέχων γατοειδικός, που έχω ξαναφιλοξενήσει δηλώσεις του, εδώ στον Τσίτσο. Ας δούμε λοιπον ένα ένα τα ερωτήματα:

Γιατί οι γάτες αντιδρούν στο ‘ψιψιψι’;

Ο Delgado προσφέρει δύο εύλογες εξηγήσεις πίσω από το έντονο ενδιαφέρον των γατών για το “ψιψιψι”.

Πρώτον: Ο ήχος εκδηλώνεται σε τέτοια συχνότητα που προσελκύει φυσικά τα αιλουροειδή.
Δεύτερον: Είναι παρόμοιος με διάφορους ήχους που αφορούν έντονα τις γάτες όπως το περπάτημα ενός ποντικιού σε φύλλα που θροϊζουν ή ο ήχος ενός πουλιού που πετάει!
«Το ‘ψιψιψι’ προσελκύει τις γάτες για πολλούς λόγους. Κινεί την περιέργειά τους, μπορεί να ακούγεται οικείο καθώς μοιάζει λίγο με το γουργουρητό της και είναι σε μια συχνότητα που το καθιστά πολύ εύκολο να γίνει αντιληπτό», λέει ο Chyrle Bonk, κτηνίατρος στο PetKeen!

Έτσι τα “ψιψιψι” σε μια υψηλή συχνότητα (παρόμοια με τους ήχους που βγάζει ένα μωρό) προκαλεί αντιδράσεις όπως η απάντηση της γάτας με παρόμοιας λογικής ηχητικά μηνύματα ή το να αρχίσουν να σας τρίβονται

Η Molly DeVoss, πιστοποιημένη ειδικός στην εκπαίδευση γατών που διευθύνει τη ΜΚΟ Cat Behavior Solutions, λέει στην Inverse ότι οι ήχοι υψηλής συχνότητας μιμούνται τη “πάρλα” των αρουραίων, επομένως μοιραία αυτοί οι ήχοι τραβούν και την προσοχή των γατών.

«Οι γάτες μπορούν να ακούν συχνότητες ήχου τρεις φορές υψηλότερες από εμάς – πιθανώς για να μπορούν να ανιχνεύουν έτσι και το θήραμά τους πιο εύκολα», λέει η DeVoss.

Προτεινόμενο Άρθρο Πάνω από 2 μέτρα, ανέβηκε σε καρέκλα να το στολίσει: Το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έκανε ο Αργυρος για τη Νίκα και τον γιο του Πάνω από 2 μέτρα, ανέβηκε σε καρέκλα να το στολίσει: Το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που έκανε ο Αργυρος για τη Νίκα και τον γιο του

Επίσης η Katherine Pankratz, πιστοποιημένη κτηνίατρος & συμπεριφορίστρια, λέει στην Inverse ότι το γράμμα “σ” (από το πσ) έχει υψηλότερη συχνότητα από τους περισσότερους άλλους ανθρώπινους ήχους, εξηγώντας πιθανώς γιατί οι γάτες αντιδρούν στο “ψιψιψι”.

“Αυτός ο ήχος υψηλότερης συχνότητας σε συνδυασμό με ένα σύμφωνο (σ.σ το π) που διακόπτει αυτούς τους ήχους δημιουργεί έναν στακάτο (σ.σ. διακοπτόμενο) ήχο που είναι απότομος και τραβά την προσοχή”, λέει η Pankratz.

Για να συνοψίσουμε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αντίδραση στο “ψιψιψι” να μην είναι απλώς μια τυχαία αντίδραση για τις γάτες, αλλά ένας ήχος που προκαλεί μια βαθιά ριζωμένη εξελικτική απάντηση. Εξελικτικά μιλώντας, οι γάτες είναι και αρπακτικά και θήραματα (όπως εχουμε πει πολλές φορές) και πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τέτοιους ήχους ανά πάσα στιγμή.

«Θα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης αν παίρνουν είδηση έγκαιρα τέτοιους ξαφνικούς απότομους θορύβους, γιατί έτσι θα μπορούσαν να καταλάβουν μια απειλή», εξηγεί η Pankratz.

Και αφού είδαμε τις εξηγήσεις των ειδικών για τούτη εδώ την περίεργη συμπεριφορά της γάτας ας κάνουμε και μια ενδελεχη σπουδή στους ήχους που παράγε η γαλή!

Εγώ πάντως θα ήθελα να πω ότι έχω βρει σε μια μινι έρευνα που έχω κάνει ότι σε διάφορες χώρες το κάλεσμα στη γατα διαφέρει πολύ… και ειναι διαφορετικό από το ψιψιψι!

Τελευταία Νέα