Pet Voice

Επιστήμονες βρήκαν θεραπεία για τη νεφρική νόσο της γάτας και αυτή θα ειναι διαθέσιμη από το 2025

Εντάξει, σχεδόν όλοι όσοι διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο ξέρετε την περιπέτεια που τραβήξαμε μαζί με τον Σκλαβή και τα νεφρά του, με το όχι αίσιο τέλος (περιπέτεια που μπορείτε να βρείτε εδώ) και ξέρετε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχω γι’ αυτό το θέμα.
Επιστήμονες βρήκαν θεραπεία για τη νεφρική νόσο της γάτας και αυτή θα ειναι διαθέσιμη από το 2025

Εντάξει, σχεδόν όλοι όσοι διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο ξέρετε την περιπέτεια που τραβήξαμε μαζί με τον Σκλαβή και τα νεφρά του, με το όχι αίσιο τέλος (περιπέτεια που μπορείτε να βρείτε εδώ) και ξέρετε πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχω γι’ αυτό το θέμα. Η προσέγγιση και τα μέσα που έχουμε τώρα είναι περιορισμένα και κυρίως προληπτικά και αν συμβει το κακό, προσπαθουν να ανακουφισουν τα συμπτώματα, ομως τώρα κάτι τέλειως καινούριο φαίνεται να προκύπτει και έχω τρελαθεί από τη χαρά μου, γιατί και νόημα βγάζει και οι πρώτες κλινικες έρευνες ξεπέρασαν τις προσδοκίες!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Τα προβλήματα στα νεφρά επηρεάζουν περίπου το 30% των γατών πάνω από 10 ετών και η κατάληξη συνήθως, αργά ή γρήγορα δεν είναι καλή! Άλλωστε ο μέσος όρος ζωής των οικόσιτων γατών είναι στα 16.8 χρόνια – διαβάστε το σχετικό άρθρο μου εδώ – και η αιτία για τους θανάτους των ηλικιωμένων γατών είναι συχνά κάποιο θέμα που προέκυψε από την νεφρική τους ανεπάρκεια! Τώρα ένας επιστήμονας και εραστής της γάτας προσπαθεί να κάνει το απίστευτο! Να φτιάξει ένα “εμβόλιο” που θα θεραπεύει τα προβλήματα των γατών που υποφέρουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια!

Σε ετούτο το σημείο θα ήθελα να μοιραστώ μερικές λεπτομέρειες που εμένα με βοήθησαν να καταλάβω πως λειτουργεί το φάρμακο. Ο παράγοντας AIM βρίσκεται συνδεδεμένος με μια αιμοσφαιρίνη, στη φυσική του κατάσταση. Στους χούμανς/σκύλους όταν τα νεφρά εκφυλίζονται και νεκρώνονται κύτταρα των νεφρών, ο παράγοντας AIM αποσυνδέεται από την αιμοσφαιρίνη, περνάει από το αίμα στα ούρα, μαρκάρει τα νεκρά κύτταρα και δίνει σήμα σε άλλα κύτταρα, τα λεγόμενα μακροφάγα, να διαλύσουν/χωνέψουν (μέσω φαγοκυττάρωσης) τα νεκρά κύτταρα ενώ τα ζωντανά επιθηλιακά κύτταρα των νεφρών καθαρίζουν την περιοχή με αποτέλεσμα να μην συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα στους σωλήνες των νεφρών που εμποδίζουν την λειτουργία τους και οδηγούν στην παραπέρα καταστροφή τους.

Γιατί όμως οι γάτες αντιμετωπίζουν τόσο μεγαλύτερα προβλήματα με τα νεφρά τους σε σχέση με τους σκύλους ή τους χούμανς; Πιθανώς διότι ο γατίσιος παράγοντας AIM διαφέρει στην κατασκευή από τον αντίστοιχο των χουμανς/σκύλων και δεν μπορεί εύκολα να αποσυνδεθεί από την αιμοσφαιρίνη για να μπορέσει να μπει από το αίμα στα ούρα και να λειτουργήσει επιδιορθωτικά (με τον τρόπο που περιγραψαμε παραπάνω), αφήνοντας τα νεφρά στην τύχη τους, έρμαιο των εκφυλιστικών διαδικασιών και έτσι μοιραία η γάτα θα εκδηλώσει την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε όλο της το μεγαλείο, με το πέρασμα του χρόνου! Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζονται σχηματικά όσα αναφέραμε παραπάνω!

Τι έκανε λοιπόν ο Μιγιαζάκι; Eφτιαξε ‘εμβόλια’ με AIM που παράγεται από κύτταρα θηλαστικών για να εμβολιάσει με αυτό τις γάτες που έχουν θέμα με τα νεφρά τους (αλλά αν κατάλαβα καλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προοληπτικα σε υγιείς γάτες, αλλά ίσως πχ ηλικιωμένες) και αυτό στην πράξη φαίνεται να κανει θαύματα!

Τι θαύματα; Οι κλινικές έρευνες ξεκίνησαν το 2020 (αρχικα σε ειδικα ποντίκια και μετά σε γάτες) και τα αποτελέσματά τους είναι πέρα των προσδοκιών ακόμη και για γάτες σε τελικό στάδιο της ασθένειας, ενώ δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες! Οι πηγές αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο εμπορικά ως το 2025! Παιδιά, έτσι και πάρουν σαρκα και οστα ολα ετούτα εγώ λέω να του φτιάξουμε έναν αδριάντα του γλυκουλι του Τόρου Μιγιαζάκι, Τι λέτε και εσείς;

Προτεινόμενο Άρθρο Τραγανές και μελωμένες δίπλες, ιδανικές για τα Χριστούγεννα. Συνταγή για αυθεντικές χριστουγεννιάτικες δίπλες, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά. Τραγανές και μελωμένες δίπλες, ιδανικές για τα Χριστούγεννα. Συνταγή για αυθεντικές χριστουγεννιάτικες δίπλες, όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά.

Ας ελπίσουμε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα μπορούμε επιτέλους να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πιο μεγάλη μάστιγα των γατών!

ΠΗΓΗ: Utokyo

Τι κάνουμε ως τότε; Πως να προστατεύσουμε τα νεφρά της γάτας μας
Έχοντας γάτες που μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο και με την προοπτική το προσδόκιμό ζωής των γατών να διπλασιαστεί, όταν θα είναι έτοιμο αυτό το εμβόλιο, θα ήθελα να πω μερικά πράματα που θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις γάτες μας να μην ταλαιπωρούν τα νεφρά τους… τουλαχιστον ως το 2025 (όποτε και θα υπάρχει ελπίδα)!

Σωστή διατροφή, βασισμένη στην φυσική διατροφή της γάτας, πλούσια σε ζωική πρωτεϊνη και με περιορισμένο φώσφορο! Οι ποιοτικές υγρές τροφές με περιορισμένο φώσφορο (ιδανικά κάτω από 0.2% – υπάρχουν και παρα πολύ καλές τέτοιες με.. 0.16%), μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας, ξεκάθαρη ετικέτα και μηδαμινο υδατάνθρακα είναι ό,τι καλύτερο για την περίπτωσή μας! Μερικές εξαιρετικές τέτοιες είναι η Lucky Lou SuperMono (βρείτε την σε προσφορά 5+1 εδώ), η Animonda Carny ενώ τις χαμηλότερες τιμές φωσφόρου (το 0.16% που λέγαμε) τις έχω πετύχει σε μια ετικέτα της εξαιρετικής GranataPet Symphonie που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ!
Τέλεια ενυδάτωση που μπορεί να επιτευχθεί και πάλι με σίτιση με υγρή τροφή, με χρήση συντριβανιού σαν αυτό, που ενθαρρύνει την πόση περισότερου νερού, αλλα και την κατανάλωση εξαιρετικών σούπων όπως τα ροφήματα της εξαιρετικής ελληνικής egeo!
Ενίσχυση του ανοσοποιητικού άμεσα, μέσω συμπληρωμάτων όπως το vetomune ή και έμμεσα μέσω της φροντίδας του γαστρεντερικού (μια και το ανοσοποιητικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με το γαστρεντερικό), είτε με συμπληρώματα προβιοτικών σαν αυτό, είτε με γιαουρτάκια ειδικά για γάτες, με προβιωτικά, σαν εκείνο, είτε με χρήση κεφίρ (ο Τσιτσάκος πίνει κατσικίσιο κεφίρ και τρελαίνεται και αμέσως βελτιώθηκε ακόμη παραπάνω η ποιότητα της τουαλέτας του)! Έτσι ο οργανισμός θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε εισβολείς του ουροποιητικού που στο τέλος μπορεί να καταφέρουν γερό πλήγμα και στα νεφρά της γάτας.
Αν η γάτα σας είναι λατρης της ξηρας τροφης (υπαρχουν πολλες τέτοιες), δώστε ακομη μεγαλυτερη εμφαση στην ενυδάτωσή της με διάφορους τρόπους που μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ επιλέξτε οπωσδήποτε μια ξηρά τροφή με ξεκάθαρη ετικέτα, περιορισμένο φώσφορο, μπόλικη ζωική πρωτεϊνη υψηλής βιολογικής αξίας όπως εξαιρετική, value for money Carnilove που μπορείτε να τσιμπήσετε εδώ.

Τελευταία Νέα