Αλλεργία στις γάτες – Μερικές βασικές πληροφορίες
Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή λέγοντας ότι η αλλεργία στις γάτες είναι η πιο συχνή αλλεργία που προκαλείται από ζώα και ότι περίπου 1 στους 5 ανθρώπους παρουσίαζει αλλεργία στις γάτες. Υπάρχουν 8 διαφορετικά αλλεργιογόνα που παράγει η γάτα και πυροδοτούν αλλεργική αντίδραση στον άνθρωπο και αυτά βρίσκονται στο σάλιο (τα περισσότερα), στο επιθήλιο, στα ούρα και στους σμηγματογόνους αδένες!
Το πιο σοβαρό αλλεργιογόνο είναι η αλβουμίνη Fel D1 ειδικά για χούμανς που πάσχουν από αναπνευστικές αλλεργίες. Και ενώ τα περισσότερα αλλεργιογόνα βρίσκονται στο σάλιο, επειδή ακριβώς η γάτα γλείφεται πολύ συστηματικά και μεθοδικά σε όλο της το σώμα θα συναντήσουμε το αλλεργιογόνο και στις τρίχες της και γι’ αυτό αυτές πυροδοτούν τα γνωστά αλλεργικά συμπτώματα.
Και επειδή ακριβώς οι τρίχες διασπείρονται παντού, τα αλλεργιογόνα της γάτας μπορούν να βρεθούν σε κλινοσκεπάσματα, ρούχα, έπιπλα, χαλιά και πρακτικά σχεδόν παντού!
Επίσης να πούμε ότι δεν έχουν τόσο έντονη αλλεργιογόνα δράση όλες οι γάτες και μια γάτα μπορεί να παράγει το αλλεργιογόνο Fel D1 80 φορές περισσότερο από μια άλλη. Επίσης η ποσότητα του αλλεργιογόνου που παράγεται μπορεί να διαφέρει από εποχή σε εποχή ενώ η στείρωση γάτας μπορεί να προκαλεσεί μείωση στην παραγωγή αλλεργιογόνων μέχρι και 3.5 φορές.
Αλλεργία στις γάτες – Συμπτωματα & Διάγνωση
Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζουμε αν όντως έχουμε αλλεργία στις γάτες. Στην αλλεργία στις γάτες συμπτώματα όπως ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα είναι πολύ κοινά! Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά:
ρινίτιδα με φαγούρα στη μύτη (αν βλέπατε το χτεσινό λάιβ θα καταλαβαίνατε τι εννοώ) και καταρροή
επιπεφυκίτιδα με φαγούρα και δάκρυα στα μάτια
βρογχικό άσθμα με δύσπνοια και βήχα
δερματικη αλλεργια απο γάτα που εκδηλώνεται με εξανθήματα και σπυράκια – και η οποια δεν πρέπει να συγχέεται με τη δερματοφυτίαση γάτας (μύκητας) που μπορεί να κολλήσει από μια γάτα στον άνθρωπο!
αλλεργία με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της τροφικής αλλεργίας – αυτό συμβαίνει γιατί τα αλλεργιογόνα της γάτας μοιάζουν με κάποια παρόμοια που βρίσκονται στο χοιρινό κρέας
Όλα αυτά τα συμπτώματα μπορούν να δημιουργήσουν την υποψία ότι έχουμε αλλεργία στις γάτες και στη συνέχεια με ειδικά τεστ μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με αλλεργικά τεστ, εξετάσεις αίματος και ειδικες εξετάσεις για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα όπως το Fel D1!
Αλλεργία στις γάτες – Αντιμετώπιση και θεραπεία
Και άντε και κάνατε τις εξετάσεις και βρήκατε ότι έχετε αλλεργία στις γάτες! Τι κάνουμε τώρα; Αποχωριζόμαστε τη γάτα μας; Σαν να λέμε, το παιδί μου είναι πολυλογάς και με ενοχλεί, ε θα το αποχωριστώ! ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Λύσεις υπάρχουν και θα τις δούμε αμέσως πιο κάτω:
1. Ανοσοθεραπεία για αντιμετώπιση αλλεργίας στις γάτες
Παιδιά, να σας πω ότι εγώ στα μικράτα μου είχα πολύ έντονες αλλεργίες που είχαν απλωθεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου από ένα σημείο και μετά, και η για.. 3.5 χρόνια ανοσοθεραπεία μου περιόρισε τα συμπτώματα κατά 90%! Είναι κάπως ακριβή και χρειάζεται αφοσίωση αλλά φαίνεται πολύ αποτελεσματική.
Η ανοσοθεραπεία βασίζεται στην χορήγηση του αλλεργιογόνου (αναφερθήκαμε πριν στα βασικά αλλεργιογόνα της γάτας) με αυξανόμενη δόση στον οργανισμό, μέχρι να προκληθεί σιγά σιγά η απευαισθητοποίησή του. Πρακτικά, σιγά σιγά ο οργανισμός παύει να αναγνωρίζει το αλλεργιογόνο ως επιβλαβές και σταματάει να το χτυπάει (και κάπως έτσι σταματούν σταδιακά οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις).
Στην ανοσοθεραπεία υπάρχουν δύο μέθοδοι:
Με υποδόριες ενέσεις (με τις οποίες χορηγείται το αλλεργιογόνο) που αρχικά γίνονται κάθε δύο εβδομάδες και αργότερα πιο σπάνια
Με υπογλώσσιο διάλυμα που χορηγείται καθημερινά (και μένει κάτω από τη γλώσσα για 2 με 3 λεπτά). Τέτοια ανοσοθεραπεία έκανα εγώ και είχε πολύ καλά αποτελέσματα.
Και οι δύο τρόποι έχουν τα συν και τα πλην τους και συζητώντας με έναν έμπειρο αλλεργιολόγο θα βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για εσάς
2. Φαρμακα για αντιμετώπιση αλλεργίας στις γάτες
Για την αντιμετώπιση και θεραπεία της αλλεργίας στις γάτες μπορείτε να κινηθείτε και με χορήγηση φαρμακών όπως αντιϊσταμινικά χάπια, οφθαλμικές σταγόνες, ενδορρινικά κορτιζονούχα φάρμακα σε σπρέι (αυτα πλεον χρησιμοποιώ εγώ όταν εχω συμπτώματα) και εισπνοες για το άσθμα – πάντα φυσικά με την καθοδήγηση του αλλεργιολόγου σας!
3. Ομοιοπαθητικη για αντιμετώπιση αλλεργίας στις γάτες
Η ομοιοπαθητική ήταν άγνωστη λέξη για μένα, μέχρι πριν 5 μήνες! Και αυτό γιατί ένας άγνωστος αδεσποτούλης που βρήκαμε πριν ένα χρόνο, και του δώσαμε το όνομα ‘Γκριζούλης’ και ο οποίος υπέφερε από aids γάτας (FIV), λευχαιμία (FeLV) και ηταν θετικός στον κορωνοϊό της γάτας (FIP) δεν μπορούσε με τίποτα να συνεφέρει χρησιμοποιώντας μεθόδους κλασσικής ιατρικής και αποφασίσαμε να ζητήσουμε και από την ομοιοπαθητική να συνδράμει. Ο ομοιοπαθητικός κτηνίατρος που τον φροντίζει τον έχει βοηθήσει πολύ εδώ και 5 μήνες περίπου και ο Γκριζούλης είναι κάθε μέρα και καλύτερα.
Αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση για να αναφερθώ στο ότι και με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής είναι πιθανώς δυνατή η αντιμετώπιση της αλλεργίας στις γάτες!
4. Αποφυγή και περιορισμός της διασποράς των αλλεργιογόνων για αντιμετώπιση αλλεργίας στις γάτες
Όπως αναφέραμε τα αλλεργιογόνα της γάτας βρίσκονται κυρίως στο σάλιο της γάτας και από κει μεταφέρονται στην τρίχα και απο κει μπορούν να απλωθούν πρακτικά σχεδόν παντού. Ένας βασικός τρόπος να διαχειριστούμε το πρόβλημα της αλλεργίας και των συμπτωμάτων της είναι λοιπόν να περιορίσουμε την εξάπλωση τους μέσω του περιορισμού της εξάπλωσης των .. τριχών μέσα στο σπίτι.
Άγιος Παΐσιος ο Αγειορίτης: Τι συμβαίνει στον τάφο του στη Σουρωτή
Κάθε μέρα περνάνε από έξω χιλιάδες Αθηναίοι, κανείς δεν ξέρει όμως τίνος σπίτι είναι – Αυτό είναι το πατρικό του Καζαντζίδη, έτσι είναι σήμερα
Γερόντισσα Ειρήνη: Η τουρίστρια που έγινε μοναχή και θεραπεúει ανθρώπους με κατάθλıψη
Θλίψη στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε ο..