Lifestyle

Μίμης Πλέσσας: Ο σπουδαίος συνθέτης έκλεισε τα 99 – Οι τρυφερές ευχές του Στέφανου Κορκολή

Ο Μίμης Πλέσσας, ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης έχει γενέθλια σήμερα. Ο αγαπημένος δημιουργός, ο οποίος έχει διαγράψει μια τεράστια διαδρομή στην ελληνική μουσική…
Μίμης Πλέσσας: Ο σπουδαίος συνθέτης έκλεισε τα 99 – Οι τρυφερές ευχές του Στέφανου Κορκολή

Ο Μίμης Πλέσσας, ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης έχει γενέθλια σήμερα. Ο αγαπημένος δημιουργός, ο οποίος έχει διαγράψει μια τεράστια διαδρομή στην ελληνική μουσική, γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα και κλείνει τα 99.

Ο Στέφανος Κορκολής, ο οποίος είναι ανιψιός του, θέλησε να του ευχηθεί μέσα από τα social media. Συγκεκριμένα ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ένα βίντεο, όπου ο ίδιος και ο Μίμης Πλέσσας παίζουν μαζί πιάνο και το συνόδευσε με ένα πολύ τρυφερό μήνυμα.

“Αγαπημένε μου θείε να τα χιλιάσεις”, έγραψε ο Στέφανος Κορκολής στη λεζάντα της ανάρτησής του.

Δείτε την ανάρτηση

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Stefanos Korkolis (@stefanoskorkolis_official)

Μίμης Πλέσσας: Ο μουσικοσυνθέτης με τις αμέτρητες επιτυχίες

Έλληνας μουσικοσυνθέτης και πιανίστας, που κινείται από την τζαζ και την ελαφρά μουσική ως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες.

Ο Μίμης Πλέσσας είναι από τους σημαντικότερους και πολυγραφότερους έλληνες μουσικοσυνθέτες, που κινείται με άνεση από την τζαζ και την ελαφρά μουσική ως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες.

Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924 από ζακυνθινό πατέρα και μικρασιάτισσα μητέρα. Μεγαλωμένος σε εύπορη και μουσικόφιλη οικογένεια, έμαθε πιάνο και στα 15 του ήταν σολίστ στην ορχήστρα ελαφράς μουσικής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η οικογένειά του δοκιμάστηκε στα χρόνια της Κατοχής και ο ίδιος έπαιζε σε καμπαρέ κι έκανε ιδιαίτερα μαθήματα.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χημεία στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50, όπου βρέθηκε για εντελώς άσχετους λόγους. Εκεί διακρίθηκε και για τις μουσικές του επιδόσεις παίζοντας με σπουδαίους τζαζίστες, όπως ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Κόλμαν Χόκινς, ο Λέστερ Γιανγκ και ο Χάρι Τζέιμς.
Ενασχόληση με την ελαφρά μουσική
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποφάσισε ν’ αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη μουσική. Η πρώτη του μουσική περίοδος χαρακτηρίζεται από την ενασχόλησή του με την ελαφρά μουσική, την οποία εμπλούτισε τόσο με ελληνικά στοιχεία όσο και ξένες επιρροές. Έγραψε τραγούδια και μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συμμετείχε σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ μουσικής. Χαρακτηριστικά τραγούδια εκείνης της εποχής ήταν τα: «Με τον έρωτα παρέα», «Πόσο λίγο μ’ αγαπούσες», «Ποιος το ξέρει», «Αστέρι, αστεράκι» και «Οι θαλασσιές οι χάντρες».

Η συνεργασία με τον Γιάννη Δαλιανίδη

Η δεκαετία του 1960 σημαδεύτηκε από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Δαλιανίδη σε μία σειρά από από κινηματογραφικά μιούζικαλ («Μερικοί το προτιμούν καυτό», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα» κ.ά.), που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και σημειώνουν μέχρι σήμερα από τις προβολές τους στη μικρή οθόνη.

Προτεινόμενο Άρθρο Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Στα τέλη αυτής δεκαετίας, ο Μίμης Πλέσσας στράφηκε προς το έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ο δίσκος του «Ο Δρόμος», που κυκλοφόρησε το 1969 σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Με τραγούδια, όπως τα «Ξημερώνει Κυριακή», «Έπεφτε βαθιά σιωπή», «Γέλαγε η Μαρία» και «Το Άγαλμα», κατέχει περίοπτη θέση στην ελληνική δισκογραφία. Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τις 50.000 αντίτυπα ήταν ο πρώτος εγχώριος χρυσός δίσκος.

Οι συνεργασίες με σπουδαίους ερμηνευτές

Ο Μίμης Πλέσσας στη μακρόχρονη διαδρομή του ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς, όπως τη Ζωή Κουρούκλη, τη Νανά Μούσχουρη, την Τζένη Βάνου, τη Γιοβάννα, τη Μαρινέλλα, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Γιάννη Βογιατζή, τον Φώτη Δήμα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Εκτός από τραγούδια, έγραψε έργα για μεγάλες μουσικές φόρμες, όπως τη λαϊκή όπερα «Ζευς», σε λιμπρέτο Γιάννη Καλαμίτση και το ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Άγιος των σκλάβων» σε λιμπρέτο του Ιάκωβου Αυλητή.

Τον Ιανουάριο του 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Στις 7 Ιουνίου 2024, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον Μίμη Πλέσσα με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής. Απευθυνόμενη στον σπουδαίο έλληνα μουσικοσυνθέτη έκανε λόγο για έναν «συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας και πιανίστα, με διεθνείς διακρίσεις, πρωτοπόρο της τζαζ μουσικής έκφρασης στην Ελλάδα σε μία εποχή που το είδος αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη στη χώρα μας, έχει διανύσει μια λαμπρή πορεία στο τραγούδι, μεταγγίζοντας το ρηξικέλευθο, τολμηρό πνεύμα του σε εξαιρετικές επιτυχίες που έγιναν κλασικές. Πολυγραφότατος συνθέτης για το θέατρο και τον κινηματογράφο, ιδρυτής της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας το 1957, βραβευμένος σε πολυάριθμα ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, πειραματίστηκε με όλα τα μουσικά είδη, διέπρεψε σε διεθνείς διοργανώσεις, τιμήθηκε επανειλημμένα από την πολιτεία και παραμένει ένας ακάματος δημιουργός, πάντοτε στις επάλξεις. Με το παράσημο αυτό, τιμάμε μια προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής, που αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες».

Ο Μίμης Πλέσσας είναι νυμφευμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Ελεάνα (1998). Γιος του από τον πρώτο γάμο του είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

Τελευταία Νέα