Στα 10 του χρόνια ήταν μόλις 111 εκατοστά.
Τριακόσια πέσος το μήνα. Ήτοι 10 σημερινά ευρώ, ή 12 δολάρια. Αυτό ήταν το ποσό, που αθετώντας την υπόσχεση της, έδινε η Νιούελς Ολντ Μπόις στην οικογένεια του για να τον διατηρήσει στα τμήματα υποδομής της. «Ήταν σαν ελεημοσύνη», θυμάται ο Χόρχε Οράσιο Μέσι, που γνώριζε ότι ο μικρότερος από τους τρεις γιους του γεννήθηκε με ένα μοναδικό χάρισμα.
Στα έξι χρόνια που έπαιξε στη Νιούελς σκόραρε περισσότερα από 500 γκολ, ως μέλος της ομάδας «μηχανή του ‘87», που πήρε το όνομα της από τη χρονολογία γέννησης των παικτών της. Η πιτσιρικαρία αυτή ήταν ανίκητη στα παιδικά πρωταθλήματα της Αργεντινής, λανσάροντας μάλιστα ένα τύπου showtime στα ημίχρονα των εντός έδρας αγώνων. Δεν πήγαιναν στα αποδυτήρια, αλλά επιδίδονταν σε ποδοσφαιρικά τρικ για την ψυχαγωγία του κοινού! H attraction αυτής της «αλητοπαρέας», όμως που έπαιζε κορόιδο τους αντιπάλους, διαγνώστηκε στην ηλικία των 11 με πρόβλημα υγείας. Ήταν ο κοντοπίθαρος της. Ο Λιονέλ Μέσι.
Η διάγνωση ανέφερε «ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης», αυτής που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού. Σύμφωνα με τις ιατρικές προβλέψεις, ο θαυματουργός με την μπάλα στα πόδια πιτσιρικάς δεν θα ξεπερνούσε ως ενήλικας το 1,50 μέτρο! Στα 10 χρόνια του ήταν μόλις 111 εκατοστά.
«Το σχολίαζαν όλοι, ήμουν τόσο μικρόσωμος που δεν υπήρχε κοντύτερος στο σχολείο ή στο γήπεδο». Για bullying ούτε λόγος όμως. Η μπάλα λατρεύεται ως «θεά» στην Αργεντινή και ο «ψύλλος» έμοιαζε να έχει θυσιάσει το ύψος του για να λάβει την ευλογία της.
Καριέρα ωστόσο δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν επενέβαινε η επιστήμη για να αναπτυχθεί φυσιολογικά. Το αντίδοτο ήταν οι ενέσεις αυξητικής ορμόνης, με την ουσία λεβοθυροξίνη. Η θεραπεία κόστιζε όμως περίπου 1000 δολάρια το μήνα. Και στην πτωχευμένη ήδη, από το οικονομικό κραχ, Αργεντινή δεν περίσσευε ούτε ένα πέσος.
Ακόμα και η Ρίβερ Πλέιτ, που ενδιαφέρθηκε για τον Μέσι, έκανε πίσω όταν έμαθε το ποσό που θα έπρεπε να δαπανά μηνιαίως για τον μικρό μάγο απ’ το Ροζάριο. Η Νιούελς Ολντ Μπόις υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει τα έξοδα, δεν το έπραξε όμως ποτέ. Ο Χόρχε Οράσιο Μέσι έπρεπε να βρει μια λύση. Προκειμένου ο Βενιαμίν του να συναντήσει το πεπρωμένο του.
«Έμαθα το όνομα του από έναν μάνατζερ, τον Χοσέπ Μαρία Μινγκέλα», έχει αφηγηθεί ο άνθρωπος – «κλειδί» στην υπόθεση, ο σκάουτερ τότε της Μπαρτσελόνα, Κάρλες Ρέσακ. «Ήμουν στην Αυστραλία και ζήτησα να μάθω λεπτομέρειες για το αγόρι έως ότου επιστρέψω. Οι αναφορές ήταν διφορούμενες. Κάποιοι έλεγαν ότι παίζει πολύ καλά, κάποιοι άλλοι ότι ήταν τόσο μικρόσωμος, που μόνο σε κλειστά γήπεδα 5Χ5 θα μπορούσε να μακροημερεύσει».
Ο Μινγκέλα ήταν ο μάνατζερ που είχε μεσολαβήσει για να αφιχθεί ο Ντιέγκο Μαραντόνα στη Βαρκελώνη το 1982. Ο Ρέσακ γνώριζε ότι μια εισήγηση από αυτόν τον άνθρωπο έχριζε περαιτέρω εξέτασης. Στη Βαρκελώνη ζούσαν κάποιοι άνθρωποι οικείοι στους γονείς του Μέσι. Ο Ρέσακ τους ζήτησε να επισκεφτεί το 13χρονο αγόρι την καταλανική πρωτεύουσα για να δοκιμαστεί στη Μασία, τον Ιούλιο του 2000.
«Όταν τον είδα να παίζει, χρειάστηκα μόλις 5 λεπτά για να αποφασίσω ότι αυτό το παιδί έπρεπε να το κρατήσουμε εδώ. Ήταν απίθανος , δεν γινόταν να τον αφήσω να φύγει. Μολονότι τα εμπόδια στο δρόμο μας ήταν αρκετά», θυμάται ο Ρέσακ.
Η θεραπεία του Λιονέλ Μέσι
Στην Ισπανία δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματα παίδων και εφήβων μη Ευρωπαίοι παίκτες. Ο Μέσι θα μπορούσε να παίζει μόνο σε φιλικά, κάτι που ενδεχομένως θα μπλόκαρε την εξέλιξη του. Επιπλέον η υπογραφή συμβολαίου με ένα τόσο νεαρό παίκτη από τη Λατινική Αργεντινή έπρεπε να περάσει από 40 κύματα.
Το τελευταίο που απασχόλησε την Μπαρτσελόνα ήταν τα έξοδα της θεραπείας για την αύξηση του ύψους του. Θα έπρεπε να κάνει επί 30 μήνες μια ένεση στα πόδια του, καθημερινά. Επτά ημέρες στο ένα πόδι, επτά στο άλλο.
Η ουσία λεβοθυροξίνη είναι στεροειδές αναβολικό, απαγορευμένο και στον ερασιτεχνικό και φυσικά στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Το κοκτέιλ αναβολικών που χρησιμοποιούσε ο Λανς Άρμστρονγκ στο διαβόητο πρόγραμμα ντοπαρίσματός του, περιείχε και τέτοιο προϊόν. Πρόκειται για μια συνθετικά παρασκευασμένη θυρεοειδική ορμόνη που δίνει παρόμοιο αποτέλεσμα με τη φυσική L-θυροξίνη, υπεύθυνη για το μεταβολισμό και τη διάπλαση.
Θεωρείται ένας εξαιρετικός καυστήρας λίπους, που αυξάνει σημαντικά το μεταβολισμό, ενώ έχει και άλλες ευεργετικές, για έναν αθλητή επιπτώσεις, όπως η καταστολή της όρεξης, η μικρότερη ανάγκη ύπνου και η αύξηση της αντοχής.
Η χορήγηση της λεβοθυροξίνης στο νεαρό αγόρι ωστόσο έγινε επιτρεπτή. Ο λόγος είναι ότι θεωρήθηκε πως δεν χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση των επιδόσεων του, αλλά για λόγους υγείας.
Η θεραπεία είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και ο Μέσι ψήλωσε όσο έπρεπε να ψηλώσει για να γίνει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Συνυπεύθυνο σε αυτό και το περίφημο προσυμφωνητικό συμβολαίου σε μια χαρτοπετσέτα ενός εστιατόριου, που αναγκάστηκε να δώσει ο Ρέσακ στον πατέρα του Μέσι, όταν αυτός – απηυδισμένος από την αναμονή – απαιτούσε την «εδώ και τώρα» νομική δέσμευση της διοίκησης, απειλώντας ότι θα πάρει τον μικρό και θα φύγει.
Χρειάστηκε να εθυγραμμιστούν οι πλανήτες για να προκύψει το φαινόμενο Μέσι; Ναι, αλλά πάνω απ’ όλα να κυνηγήσουν μέχρι τέλους το όνειρό τους ένας εργάτης σε χαλυβουργία και μια καθαρίστρια απ’ το Ροζάριο, ανυψώνοντας το βλέμμα πολύ πιο πάνω από τον μικροαστικό ορίζοντα τους.
Το ευτύχημα για αυτούς ήταν ότι εκεί είχε καρφώσει το δικό του και ένα αγόρι που υποβλήθηκε σε περίπου 900 ενέσεις στα πόδια του για να υπερκεράσει μια γενετική ανωμαλία.
Μοιάζει πραγματικά με… ανέκδοτο ότι αυτός ο τύπος γεννήθηκε με αυτό το «μειονέκτημα» από τη φύση για να κάνει τελικά μια σπουδαία καριέρα στο ποδόσφαιρο…
Εθνική Τράπεζα: Έκτακτη ανακοίνωση – Σε αναστάτωση οι καταθέτες
Είχε γενέθλια σε λίγες ημέρες η 20χρονη Ειρήνη που σκοτwθηκe σε τροχαίο στην Κύπρο
«Γι’αυτό δεν έκανα ποτέ παιδιά»: Έσπασε τη σιωπή της η Έλενα Παπαρίζου, η δημόσια εξομολόγηση που συγκλόνισε
Μαριέττα Χρουσαλά: Γύρισε από το Μονακό και στόλισε δέντρο υπερπαραγωγή Φωτογραφίες και βίντεο