Ο Γιάννης Βογιατζής σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και για μια περίοδο εργάστηκε στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ “Ο έμπορος της Βενετίας” στο θέατρο Διονύσια. Στην κοινή μνήμη έχει μείνει γνωστός ως κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Ο Μικές παντρεύεται), καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός «Λαλάκης».
Ήταν ένας αξιοσημείωτος ηθοποιός που με μια μόνο παρατήρησή του μπορούσες να γελάσεις. Θεωρούταν ο “αστείος” του παλιού κινηματογράφου και γεννήθηκε στο Αιτωλικό στις 12 Ιουνίου 1927.
Γιάννης Βογιατζής: Ο πατέρας του και το ξεκίνημά του στο σανίδι
Όπως ο ίδιος είπε: «Ο πατέρας μου ήταν πολύ αυστηρός. Δεν ήθελε με τίποτα να γίνω ηθοποιός –η μητέρα μου το΄θελε. Τράβηξα πολλά για να τα καταφέρω. Το πρώτο μου ποίημα το είπα επτά ετών “Μηχανικός θέλω να γίνω…” και το έλεγα με νόημα. Όπως και αργότερα, όταν έδωσα εξετάσεις στην Δραματική του Εθνικού: Στην επιτροπή ήταν ο Μελάς, ο Ροντήρης, ο Τερζάκης, μόνο τα ονόματα να ακούσεις, σε πιάνει ρίγος. Δούλευα τότε στην εφημερίδα Εμπρός, κάπως είχα τρυπώσει για να βγάζω λίγο χρήματα.
Όταν πήγα στο Εθνικό, τα άφησα όλα… Στις εισαγωγικές είχα πει τον Εξάγγελο από τους “Πέρσες” –ξανάπαιξα τον ρόλο στα Θυρανοίξια στους Δελφούς. Με διέκοψε τότε ο Ροντήρης και φοβήθηκα ότι μ΄έκοψαν. Με έβαλε να τους εξηγήσω τι έχω καταλάβει απ΄το κείμενο. Κι άρχισα να το λέω με άλλον τρόπο. Με κάθισαν κάτω και έτσι κατάλαβα ότι θα περάσω. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχε η αναβολή στον στρατό κι έτσι διέκοψα και δεν την τελείωσα την σχολή. Δάσκαλός μου πάντως και πάντοτε παρέμενε ο Χορν. Του είχα ζητήσει να με ακούσει σε ένα κομμάτι.”. Σε μια συνέντεξή του είχε αναφέρει: “Αν μου πείτε ότι κάνω για ηθοποιός, θα γίνω ηθοποιός. Αν μου πείτε ότι δεν κάνω, πάλι θα γίνω” δείχνοντας έτσι το πάθος του.
Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1957 στην ταινία “Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο”. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου.
Γιάννης Βογιατζής: Η αρχή της συνεργασίας του με τη Ρένα Βλαχοπούλου
Σε μια συνέντευξη του, είχε πει το πως κατάφερε και μπήκε στο “κλιπάκι” που λέμε σήμερα. “Ο Σακελλάριος μ΄έβαλε να παίξω στο “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”, την δεύτερη ταινία με την Καρέζη και τον Αλεξανδράκη. Έπαιζα τον γιατρό. Ήταν ο πρώτος μου ρόλος και μάλιστα από την συγκίνηση δεν είχα κοιμηθεί όλη την νύχτα. Ως τότε ήμουν μόνο στο θέατρο, ήταν τα πρώτα χρόνια.”
Συνεχίζοντας λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο άγχος του: “Από το τρακ και την λαχτάρα που είχα δεν μπορούσα να πω το κείμενο. Ο Φίνος το εξετίμησε και με φώναξε για κάποια ταινία –τον ρόλο ενός γιατρού, πάλι, με την Ρένα Βλαχοπούλου που έχει τρία αδέλφια και είναι όλοι γιατροί. Πήρα τον ρόλο του γιατρού και ευχαρίστησα τον Φίνο. Δίπλα ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης ο οποίος και μου φώναξε “εσένα θέλω”… Εγώ γύρισα να κοιτάξω ποιον θέλουν. Εμένα; Εμένα. Και μου λέει τότε ο Δαλιανίδης: Έψαχνα να βρω έναν άνθρωπο να τον ζευγαρώσω με την Βλαχοπούλου. Άλλο ξενύχτι πάλι. Δεν κοιμήθηκα. Ετσι έγινα ο παρτενέρ της Ρένας Βλαχοπούλου, αιώνια αρραβωνιασμένοι και ερωτευμένοι, δεν παντρευτήκαμε ποτέ. Περισσότερο εγώ να την θέλω κι αυτή να με βλέπει κάπως σαν ιδιαίτερη περίπτωση –άλλοτε σαν γεροντοκόρη που ήθελε να έχει την βεβαιότητα ότι κάποιος είναι εκεί και την αγαπάει. Κι έτσι αρχίσαμε.”
Γιάννης Βογιατζής: Ο θάνατος της συζύγου του που τον σημάδεψε για πάντα
Η περιγραφή του Γιάννη Βογιατζή για τις τελευταίες στιγμές της συζύγου του είναι συγκλονιστική. Ο σπουδαίος ηθοποιός μιλώντας στο Ενώπιος Ενωπίω, αποκάλυψε ότι πέθανε στα χέρια του κι εκείνος το ίδιο βράδυ έπαιξε στο θέατρο. Μιλώντας για την προσωπική του ζωή, ο σπουδαίος ηθοποιός τόνισε πως: «Ευτύχησα να έχω μία πολύ σπουδαία οικογένεια. Κι από πατέρα κι από μητέρα. Κι από τον αδελφό μου τον Γιώργο, τον οποίο χάσαμε πολύ νωρίς. Ήμουν ευτυχισμένος».
«Η σύζυγός μου πέθανε στα χέρια μου. Κυριολεκτικά. Έκανα πρόβα κι έκανα και παράσταση την ίδια ημέρα. Ήξερα ότι αυτό θα ήθελε για εμένα. Με στήριζε πάντα… Αν δεν είχα αυτήν την γυναίκα ίσως να μην είχα κι αυτήν, την όποια καριέρα έκανα. Της την προσφέρω με όλη μου την αγάπη κι όλο τον σεβασμό στο όνομά της. Υπήρξε μία κυρία ανεπανάληπτη. Όταν λέμε Κυρία εννοούμε αυτήν την κυρία. Θα υπάρχουν εκατομμύρια άλλες κυρίες. Αλλά εγώ μία γνώρισα και μία λάτρεψα».
Γιάννης Βογιατζής: “Το μυστικό της ζωής είναι να μην σκέφτεσαι τον θάνατο”
Ο Γιάννης Βογιατζής είχε τη βαθιά πεποίθηση πως: “Το μυστικό της ζωής είναι να μην σκέφτεσαι τον θάνατο, και να μην είσαι ένοχος. Ας σε ρίχνουν, ας σου φέρονται άσχημα, εσύ αδιαφόρησε γι΄αυτό, στεναχωρήσου όσο θέλεις, μην το δείξεις, μην τσακωθείς μαζί του, μην διαφοροποιηθείς. Πες τους δύο κουβέντες, αν τις καταλάβουν, τις κατάλαβαν, αν όχι, μην νευριάσεις. Να τους συγχωρέσεις, να τους αγαπήσεις, η μεγάλη δύναμη είναι η αγάπη. Χωρίς αγάπη δεν γίνεται τίποτε απολύτως –πέφτουμε στις ίντριγκες και τη φτηνή πολιτική. Δεν υπάρχει χειρότερο απ΄τη φτηνή πολιτική γιατί εκμεταλλεύεται τις μικρότητες που έχει ο άνθρωπος. Κι αυτό είναι κλοπή, απάτη, είσαι ένοχος.”
Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες: Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένα κορίτσι για δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός, Θα Σε Κάνω Βασίλισσα, Νύχτα Γάμου, Το Παιδί της Μαμάς, Ο Μικές Παντρεύεται και άλλες.
Γιάννης Βογιατζής: Τα βραβεία που έλαβε για την πορεία του
Η Φίνος Φιλμ και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου είχαν την τιμή να απονέμουν βραβείο στον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Βογιατζή, με καταγωγή από το Αιτωλικό, για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο. Το τιμητικό βραβείο στον κύριο Βογιατζή, που καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή να το παραλάβει, παρέδωσε η Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη marketing της Φίνος Φιλμ.
Όπως ήταν φυσικό, ο Γιάννης Βογιατζής μάγεψε το κοινό με μια ομιλία πολύ συγκινητική: «Δεν νοιώθω σα να βρίσκομαι σε μια συνάντηση αγνώστων, αλλά σε μια συνάντηση με την οικογένεια μου. Αυτό το βραβείο με συγκινεί ιδιαίτερα γιατί η Φίνος Φιλμ ήταν το σπίτι μου. Το σπίτι σου είναι όπου αισθάνεσαι καλά, όπου νιώθεις έντιμος, σωστός και αληθινός και αυτό που κάνεις το κάνεις με την ψυχή και την καρδιά σου. Ο ηθοποιός δεν είναι μια αγγαρεία ή ένα επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα. Στον κινηματογράφο δεν παίζεις τον ρόλο, πρέπει να είσαι ο ρόλος.»
«Όπως μου είχε πει κάποτε ο Βασίλης Λογοθετίδης, δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι ρόλοι. Δεν υπάρχουν κωμικοί και δραματικοί ηθοποιοί. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί ηθοποιοί. Στην αρχή προσπάθησα να το καταλάβω καλά και αφού το κατάλαβα, δεν με εγκατέλειψε ποτέ.»
«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που κάνατε τον κόπο να έρθετε σήμερα εδώ και επιτρέψτε μου, ενώ προσπαθώ να μην είμαι συγκινημένος, ετούτη τη φορά έχω συγκινηθεί στ’ αλήθεια.»
Ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ανέφερε σχετικά: «Σε μια υπέροχη τελετή η Φίνος Φιλμ βράβευσε για την προσφορά του τον υπέροχο αγαπημένο μας συνάδελφο και φίλο, τον αειθαλή αεικίνητο Γιάννη Βογιατζή».
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Χώρα, σε Βλέπω» της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη διάσωση, ψηφιοποίηση, προβολή και μελέτη ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ού αιώνα, της οποίας η Φίνος Φιλμ αποτελεί από τους θερμούς υποστηρικτές.
Επιτέλους, θα δουν «άσπρη» μέρα: Τα 5 ζώδια που θα πλουτίσουν το 2025
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ: Διαλύει τα άλατα και τη βρωμιά από τον σωλήνα του πλυντηρίου, τα ρούχα μυρίζουν ξανά φρεσκάδα
Φλαμουριά ή Τιλιά: Το Φάρμακο της φύσης με το μεθυστικό άρωμα
Προσοχή: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός σε λίγες ώρες