Ο Φρέντυ Γερμανός υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος δημοσιογράφος που άφησε εποχή μέσα από την πένα του και τις συνεντεύξεις του.
Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1934 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε, ενώ είχε καταγωγή από τη Λέσβο. Το όνομά του το πήρε από έναν Άγγλο αξιωματικό που είχε ερωτευτεί η μητέρα του όταν ήταν 18 χρονών. Όταν ήταν 5 ετών, οι γονείς του χώρισαν και ο Φρέντυ Γερμανός έμεινε με τον παππού του και τη γιαγιά του.
Άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία από πολύ μικρός. Μάλιστα τα κείμενά του από εκείνη την πρώτη απόπειρα τα κράτησε ως δείγμα δουλειάς, το οποίο αξιοποίησε όταν μεγάλωσε όταν άρχισε να αναζητά θέση εργασίας ως δημοσιογράφος. Ο Φρέντυ Γερμανός είναι ο πατέρας της γνωστής παρουσιάστριας Ναταλίας Γερμανού.
Φρέντυ Γερμανός: Τα πρώτα χρόνια
Ο παππούς του είχε άλλα όνειρα για εκείνον, από αυτά που είχε ο ίδιος ο δημοσιογράφος για τον εαυτό του. Συγκεκριμένα, ήθελε να γίνει πολιτικός μηχανικός, αλλά ο Φρέντυ μισούσε τα μαθηματικά. Του άρεσε να διαβάζει βιβλία και να γράφει. Για να αποφύγει τις ώρες των Μαθηματικών έφευγε από το σχολείο και πήγαινε βόλτες στην Αθήνα. Γι΄ αυτό όταν αποφοίτησε από το Βαρβάκειο σχολείο χαρακτηρίστηκε από τους καθηγητές του ως ο χειρότερος μαθητής της πεντηκονταετίας στα θετικά μαθήματα.
Φρέντυ Γερμανός: Ο γάμος με την Εριέττα Μουρούδη
Η Ναταλία Γερμανού είναι ο καρπός του έρωτά του με την Εριέττα Μουρούδη, την οποία γνώρισε το 1962 και μετά από μερικά χρόνια την παντρεύτηκε. Ο γάμος του αποτέλεσε ένα κοσμικό γεγονός, καθώς είχε συγκεντρωθεί όλη η κοσμική Αθήνα για να τιμήσει το δημοφιλές ζευγάρι και πολλοί φωτογράφοι. Ανάμεσα στους καλεσμένους η Αλίκη Βουγιουκλάκη ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Κώστας Μουσούρης. Η εφημερίδα έγραφε: “Η Εριέττα είναι μαθήτρια της δραματικής σχολής του εθνικού θεάτρου με λαμπρές προοπτικές ήδη για την αυριανή της σταδιοδρομία.”
Η Εριέττα έφερε στον κόσμο την Ναταλία στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών. Κάποια στιγμή το ζευγάρι χώρισε και ο Φρέντυ Γερμανός ήταν τόσο πολυάσχολος, που ήταν αδύνατο να αναλάβει το μεγάλωμα ενός μωρού. Μάλιστα, η ίδια η Ναταλία Γερμανού έχει μιλήσει για αυτό το ζήτημα. Τελικά, τη μεγάλωσε η γιαγιά της.
Φρέντυ Γερμανός: Η γνωριμία με τη Μαρία Ιωαννίδου
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας προχώρησε και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό και χορεύτρια Μαρία Ιωαννίδου. Μάλιστα η γνωριμία τους έγινε με αφορμή το ζώδιό της. Τότε ο Γερμανός έκανε την περίφημη εκπομπή «Αλάτι και Πιπέρι» και κάλεσε την θρυλική χορεύτρια της χρυσής εποχής του κινηματογράφου να παραστεί στο στούντιο μαζί με άλλους γνωστούς -Κριούς- καλλιτέχνες. Όταν το γύρισμα τελείωσε, ο Φρέντυ Γερμανός κάλεσε να παρακολουθήσει το μοντάζ της εκπομπής ενώ, όπως έχει δηλώσει η Μαρία Ιωαννίδου, στο τέλος την πήγε στο σπίτι της κι κάπως έτσι άρχισαν όλα. Τότε η Ιωαννίδου ήταν μόλις δεκαοκτώμισι χρόνων.
Το ζευγάρι έμεινε μαζί μέχρι το θάνατο του γνωστού δημοσιογράφου, το 1999. Βέβαια κατά τη διάρκεια του γάμου τους, το ζευγάρι χώρισε ακόμα μια φορά. Μάλιστα η Μαρία Ιωαννίδου είχε πει σε συνέντευξή της: “Για ένα διάστημα κάναμε ένα διάλειμμα με τον Φρέντυ που εγώ φταίω πάλι και εκεί. Ήταν ένα διάλειμμα ενός χρόνου. Ήταν ένας χωρισμός που μαθεύτηκε εκείνη την εποχή. Είχε γίνει πολύ σούσουρο. Και φταίω εγώ. Ήμουν ανέμελο παιδί. Κάποιες στιγμές το τραβούσα πολύ. Δεν υπήρχε άλλος άντρας ή άλλη γυναίκα. Είχα κουράσει λιγάκι τον Γερμανό”.
Φρέντυ Γερμανός: Οι μεγάλες στιγμές στο ρεπορτάζ
Σχετικά με κάποιες σημαντικές στιγμές της καριέρας του, το πρώτο ρεπορτάζ του Φρέντυ Γερμανού ήταν η κηδεία του Καζαντζάκη. Η συγγραφική του καριέρα ξεκίνησε όταν στα οχτώ του χρόνια κυκλοφόρησε μια οικογενειακή εφημερίδα που είχε τίτλο «Όλα για όλους» για να βγάζει τα έξοδα για τις σοκολάτες του, όπως είχε αναφέρει. Η μητέρα του έγραφε το ερωτικό διήγημα και ο Φρέντυ την «τύπωνε» με καρμπόν.
Όταν μεγάλωσε ξεκίνησε να σπουδάζει δημοσιογραφία και παράλληλα δούλευε για να βγάζει το χαρτζιλίκι του. Είχε εργαστεί ως πλασιέ υφασμάτων και σε λογιστήριο. Στα 19 του χρόνια η μητέρα του τον παρότρυνε να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό διηγήματος. Ο Γερμανός κέρδισε το δεύτερο βραβείο και την επόμενη χρονιά, το 1954 έγραφε στην εφημερίδα «Ελευθερία» μια στήλη για φαρμακεία.
Σύντομα ξεκίνησε να κάνει ρεπορτάζ και συνεντεύξεις. Ταξίδεψε ως ρεπόρτερ της εφημερίδας στο εξωτερικό και γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής. Κάλυψε ρεπορτάζ στον Καναδά, τη Ρωσία, την Αφρική και την Αμερική και το 1960 γνώρισε τον Κένεντι, όταν με άλλους δημοσιογράφους του πήραν συνέντευξη για τα πυραυλικά συστήματα. Όταν μπήκε στο γραφείο του Κένεντι, ο μελλοντικός πρόεδρος άφησε ένα βιβλίο από τα χέρια του. Ο Γερμανός παρατήρησε ότι το βιβλίο που κρατούσε ήταν του Καβάφη. Το 1969 ήταν ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος που βρέθηκε στο ακρωτήριο Κανάβεραλ για να καλύψει τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι για λογαριασμό της «Απογευματινής».
Φρέντυ Γερμανός: Η τηλεόραση
Το 1966 αρχίζει να ασχολείται με την τηλεοπτική παρουσίαση μέσα από το δελτίο ειδήσεων στην Ηχώ των Γεγονότων (ΕΙΡ). Ο Μιχάλης Γιαννακάκος, που εργαζόταν στην τηλεόραση, τον είδε σε μια φωτογραφία εφημερίδας και του πρόσφερε τη δουλειά. Όπως είχε πει: «Εκείνη την εποχή οι ειδήσεις ήταν μια πολύ περίεργη υπόθεση: τις γράφαμε εμείς, τις λέγαμε εμείς και… τις ακούγαμε εμείς». Ακολούθησαν εκπομπές που έμειναν στην ιστορία της τηλεόρασης όπως το το «Αλάτι και Πιπέρι», «Φλας Μπακ» και η «Πρώτη σελίδα». Το 1968 ξεκίνησε η εκπομπή «Το Αλάτι και πιπέρι» στην ΥΕΝΕΔ.
Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να παρουσιάζει δημοφιλείς εκπομπές. Ωστόσο, η αγάπη του για το γράψιμο υπερίσχυε της τηλεόρασης. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφοσιώθηκε στην έρευνα και στη συγγραφή βιβλίων. Το 1964 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο, «Με συγχωρείτε λάθος» και ακολούθησαν άλλα 24 βιβλία. Πολλά ευθυμογραφήματα, μυθιστορήματα, βιογραφίες και ιστορικές νουβέλες. Έγραφε από τα 17 του χρόνια έως το τέλος της ζωής του το 1999.
Φρέντυ Γερμανός: Οι συνεντεύξεις με θρυλικές προσωπικότητες
Το πιο δυνατό του σημείο ήταν το κομμάτι της συνέντευξης. Όπως είχε αναφέρει: «Αγαπούσα τις συνεντεύξεις, γιατί αγαπούσα τον άνθρωπο και ήθελα να τον ψάχνω όσο μπορώ». Μερικοί από τους οποίους έχει πάρει συνέντευξη είναι: Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Τζίντζερ Ρότζερς, Τζόαν Κόλινς, Αμπέρ Καμί και από σχεδόν όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα.
Με το τέλος της χούντας φιλοξένησε στην εκπομπή του «Αλάτι και Πιπέρι» πολλά πρόσωπα της αριστεράς. Τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Ζυλ Ντασέν. Όπως είχε αναφέρει η Μερκούρη όταν πήγε στην εκπομπή του: «Ο Ντασέν κατάφερε να με φέρει στην ΕΡΤ αλλά και εσύ. Οφείλω τα πάντα σε έναν Αμερικανό Έλληνα αλλά και σε έναν Γερμανό Έλληνα που έχει μόνο το όνομα». Αυτά τα πρόσωπα ήταν ο λόγος που το 1976 η εκπομπή κόπηκε με κυβερνητική απόφαση παρά τη μεγάλη της επιτυχία.
Φρέντυ Γερμανός: Η συγγραφή βιβλίων
Ο αξέχαστος δημοσιογράφος κάποια στιγμή στη ζωή του άρχισε να ασχολείται και με τη συγγραφή βιβλίων. Μερικά μόνο δείγματα του συγγραφικού του έργου κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής και τηλεοπτικής του καριέρας είναι: «Τερέζα», «Το δις εξαμαρτείν», «Γράψτο όπως το λέω», «Τζίμυ πάρε ένα φυστίκι», «Γεια σου Έλληνα». Το έργο που άφησε ημιτελές, επειδή δεν του επέτρεψε η ίδια η ζωή να το τελειώσει είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία του Νίκου Ζαχαριάδη.
Ο Φρέντυ έκλεισε για τελευταία φορά τα μάτια του νωρίς εξαιτίας του καρκίνου. Πέθανε στις 21 Μαΐου 1999, στην Αθήνα. Είναι από τους δημοσιογράφους που λειτουργούσαν και λειτουργούν ως πρότυπα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Κλείνοντας ο Φρέντυ Γερμανός ήταν ένας καταξιωμένος δημοσιογράφος και υπήρξε ανήσυχο πνεύμα. Η καριέρα του ήταν αποθεωτική και τον ίδιο δρόμο διανύει και η κόρη του, η Ναταλία Γερμανού.