Στα Γεράνεια Όρη του νομού Κορινθίας, μέσα σε έναν ελαιώνα με 600 δέντρα, δεσπόζει ένα ξεχωριστό τριγωνικό σπίτι, γνωστό ως Πυθαγόρειο. Το όνομά του αποκαλύπτει την πηγή έμπνευσής του: Τον Πυθαγόρα και το πυθαγόρειο θεώρημα, που καθόρισε τη γεωμετρική του μορφή.
Αυτό το μοναδικό σπίτι, με την τριγωνική του αρχιτεκτονική, ενσωματώνει στοιχεία που εξυπηρετούν τόσο την ασφάλεια όσο και την εναρμόνιση με το περιβάλλον. Οι τζαμαρίες του μπορούν να ανοίξουν πλήρως, διαλύοντας τα όρια ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο. Η ιδιοκτήτριά του, η οποία έχει επιλέξει έναν μίνιμαλ τρόπο ζωής, μοιράζεται πως αυτή η απλότητα διευκολύνει την καθημερινότητά της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μεγαλώνω και δεν είναι εύκολο».
Η κατασκευή είναι έργο του αρχιτέκτονα Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου. Η τοποθεσία επιλέχθηκε από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ήθελαν να ζουν κοντά στη φύση, έπειτα από πολλά χρόνια εργασίας σε γραφεία. Το Πυθαγόρειο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων, ενώ εντυπωσιακά πλάνα του από ψηλά παρουσιάζονται στο κανάλι UpDrones.
Η τριγωνική αυτή κατοικία δεν ξεχωρίζει μόνο για το σχήμα της, αλλά και για τον τρόπο που δένει με το περιβάλλον. Ο αρχιτέκτονας ενσωμάτωσε δέντρα και φυτά στην ίδια την κατασκευή, μειώνοντας την αντίθεση του μπετόν μέσα στο φυσικό τοπίο. Ακόμη και η οροφή του κτιρίου φιλοξενεί φυτά, που συμβάλλουν στη φυσική δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Παράλληλα, η χρήση του νερού από ένα παλιό πηγάδι στον ελαιώνα προσθέτει ένα μοναδικό στοιχείο. Το νερό ρέει σε έναν εξωτερικό τοίχο, δημιουργώντας μια ηρεμιστική ατμόσφαιρα. Στο εσωτερικό, ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός κυριαρχεί. Χωρίς εσωτερικούς τοίχους να διαχωρίζουν τους χώρους, το σαλόνι, η τραπεζαρία και η κουζίνα συνυπάρχουν αρμονικά στις δύο μικρότερες πλευρές του τριγώνου.
Η κατοικία ήταν υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής το 2015, και απέσπασε το 3ο βραβείο του περιοδικού Häuser το 2016 στον διαγωνισμό για την καλύτερη κατοικία στην Ευρώπη.
Άγιος Παΐσιος ο Αγειορίτης: Τι συμβαίνει στον τάφο του στη Σουρωτή
Κάθε μέρα περνάνε από έξω χιλιάδες Αθηναίοι, κανείς δεν ξέρει όμως τίνος σπίτι είναι – Αυτό είναι το πατρικό του Καζαντζίδη, έτσι είναι σήμερα
Γερόντισσα Ειρήνη: Η τουρίστρια που έγινε μοναχή και θεραπεúει ανθρώπους με κατάθλıψη
Θλίψη στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε ο..