Ελλάδα

Όταν τα «φονικά» 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι… σάρωσαν τη Σαντορίνη το 1956 (βίντεο) 👇

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι αρχές την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Όταν τα «φονικά» 7,5 Ρίχτερ και το τσουνάμι… σάρωσαν τη Σαντορίνη το 1956 (βίντεο) 👇

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι επιστήμονες και οι αρχές την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο, ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Η σεισμική ακολουθία φέρνει στην επιφάνεια τις μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1956, ο οποίος έπληξε τη Σαντορίνη στις 9 Ιουλίου, με ένταση 7,5 Ρίχτερ. Εκείνη τη μέρα, η Σαντορίνη υπέστη σοβαρές καταστροφές και εκατοντάδες σπίτια κατέρρευσαν. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης ένα φονικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα παράκτια χωριά και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Η περιοχή, λοιπόν, ζει και πάλι στιγμές τρόμου, καθώς η ανησυχία για την επανεμφάνιση μιας μεγάλης σεισμικής δόνησης φέρνει στην επιφάνεια τις δραματικές συνέπειες του παρελθόντος.

Ο σεισμός του 56′

Ο σεισμός της Σαντορίνης το 1956 καταγράφεται σαν η πιο ισχυρή δόνηση στον ευρωπαϊκό χώρο τον 20ο αιώνα, και μάλιστα επηρέασε δραματικά ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου. Στις 9 Ιουλίου 1956, περίπου στις 1:30 τα ξημερώματα, σημειώθηκε μία εξαιρετικά ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, η οποία είχε επίκεντρο την περιοχή της Σαντορίνης, και συγκεκριμένα τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του νησιού, κοντά στην περιοχή της Αμοργού.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο έντονη που έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Κυκλάδων, αλλά και στην Αττική. Η καταστροφή ήταν εκτεταμένη, με πολλές περιοχές του νησιού να υποφέρουν από σοβαρές ζημιές και καταρρεύσεις. Κυρίως οι παραδοσιακές κατοικίες των χωριών, που ήταν χτισμένες από ηφαιστειακή πέτρα και άλλους εύθραυστους υλικούς, υπέστησαν μεγάλες καταστροφές.

Τα πλήγματα στο νησί

Φηρά: Η πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, υπέστη σοβαρές ζημιές. Πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ρωγμές. Η πόλη, που αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Σαντορίνης, είχε μεγάλες απώλειες.
Οία: Στη βόρεια πλευρά του νησιού, το γραφικό χωριό της Οίας, που είναι γνωστό για τα παραδοσιακά του σπίτια και τα ιστορικά μνημεία, υπέστη επίσης εκτεταμένες ζημιές. Η καταστροφή ήταν τόσο έντονη, που το χωριό χρειάστηκε να ανακατασκευαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Πυργος και Επισκοπή: Στην περιοχή του Πύργου και της Επισκοπής, παραδοσιακά χωριά της Σαντορίνης, η καταστροφή ήταν επίσης τεράστια. Πολλές εκκλησίες και δημόσια κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Προτεινόμενο Άρθρο Βασίλης Καλογήρου: «Κλειδί» η κατάθεση φαρμακοποιού από την Αθήνα – Ανοίγει ο ιατρικός φάκελος μετά την ανίχνευση φαρμάκου στον οργανισμό του Βασίλης Καλογήρου: «Κλειδί» η κατάθεση φαρμακοποιού από την Αθήνα – Ανοίγει ο ιατρικός φάκελος μετά την ανίχνευση φαρμάκου στον οργανισμό του

Το φονικό χτύπημα

Η τραγωδία του σεισμού του 1956 ήταν επίσης σοκαριστική και από πλευράς ανθρωπίνων θυμάτων. 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150 τραυματίστηκαν σοβαρά. Η απομάκρυνση των θυμάτων από τα ερείπια και η διάσωση των παγιδευμένων ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι επικοινωνίες ήταν περιορισμένες και το νησί δεν είχε επαρκή υποδομή για τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μετά την καταστροφή, υπήρξε μεγάλη ανάγκη για ανασυγκρότηση και αναστήλωση των κατεστραμμένων περιοχών, κάτι που απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες και οικονομικούς πόρους. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικές οργανώσεις, παρείχαν βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών. Οι κάτοικοι του νησιού, αν και συγκλονισμένοι από την καταστροφή, ανασυντάχθηκαν γρήγορα και ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες.

Η σεισμική καταστροφή του 1956 είχε μακροπρόθεσμες συνέπειες για το νησί, καθώς άλλαξε την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής των κατοίκων. Το νησί άρχισε να αναπτύσσεται με έναν νέο τρόπο, και η τουριστική ανάπτυξη, που είχε αρχίσει να παίρνει μορφή πριν από τον σεισμό, πήρε σημαντική ώθηση στη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν.

Από την άλλη, οι σεισμοί της Σαντορίνης έφεραν και μια αναγκαιότητα για την αναθεώρηση των υποδομών και των κατασκευαστικών προτύπων, με τη χρήση νέων και ανθεκτικών υλικών στην ανοικοδόμηση, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Τελευταία Νέα