Ελλάδα

Μόλις ανακοινώθηκε: Ξεχάστε ότι ξέρατε σε Κληρονομιές & Διαθήκες: Αναστατωμένοι όλοι οι Έλληνες για κινητή κι ακίνητη περιουσία

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο Κληρονομικό Δίκαιο – Οι βασικοί άξονες
Μόλις ανακοινώθηκε: Ξεχάστε ότι ξέρατε σε Κληρονομιές & Διαθήκες: Αναστατωμένοι όλοι οι Έλληνες για κινητή κι ακίνητη περιουσία

Ριζικές αλλαγές έρχονται στο Κληρονομικό Δίκαιο – Οι βασικοί άξονες
Σημαντικές οι αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο – Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Κληρονομικό Δίκαιο. Μετά από 80 χρόνια, αλλάζουν σημαντικοί άξονες στα κληρονομικά.

Από τη στιγμή που άνοιξε το «παράθυρο» του νέου νομοθετικού έργου για το σύνολο των διατάξεων που ρυθμίζουν τις κληρονομιές και ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν, όπως λένε συμβολαιογράφοι και δικηγόροι, να ζητήσουν συμβουλές και ενημέρωση για την άμεση διευθέτηση των κληρονομικών τους θεμάτων, φοβούμενοι ότι θα καταργηθούν οι ιδιόχειρες διαθήκες και θα αντικατασταθούν από το μοντέλο των αποκαλούμενων «ψηφιακών διαθηκών».

Ο συμβολαιογράφος Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος μίλησε στην κάμερα του MEGA για τις επικείμενες αλλαγές.

Με τις διατάξεις κατά πληροφορίες καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες, ενώ πλέον δικαίωμα στην κληρονομιά θα έχουν και οι σύντροφοι εκτός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

Το σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς όπως είναι λογικό αφορά περιουσιακά δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών, ακόμα και ομογενών στο εξωτερικό.

Ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος καθησύχασε τους πολίτες τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Όταν ο άλλος ακούει ότι καταργείται η ιδιόχειρη διαθήκη, δηλαδή το να γράψει την βούλησή του σε ένα χαρτί και αυτό μετά τον θάνατό του να έχει ισχύ, καταλαβαίνετε τι πανικός δημιουργείται. Πρέπει να σταματήσουμε να δημιουργούμε πανικό. Δεν είναι τόσο απλό να καταργηθεί μία ιδιόχειρη διαθήκη σε μία οικογενειοκρατούμενη κοινωνία όπως είναι η ελληνική και η ιταλική. Όσο και αν θέλουμε να ευθυγραμμίσουμε τις κληρονομικές διατάξεις με την κοινωνία που αλλάζει. Έγινε μία πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής υπό την προεδρία του καθηγητή, απόστολου Γεωργιάδη και της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, και θα ξαναγίνει μία δεύτερη προγραμματισμένη συνάντηση της επιτροπής τέλος Νοεμβρίου. Τώρα αρχίζει το έργο, ακόμη ακούμε».

Οι άξονες των αλλαγών στο Κληρονομικό Δίκαιο

Χρονικός περιορισμός για την αποδοχή της διαθήκης: Θα αποφευχθούν πλέον φαινόμενα να εμφανίζονται ιδιόγραφες, κυρίως, διαθήκες πολλών ετών πίσω.
Διαθήκη θα συντάσσεται μόνον από συμβολαιογράφο, καταργώντας έτσι τις ιδιόχειρες.
Οι διαθήκες σήμερα είναι τριών ειδών:

Προτεινόμενο Άρθρο «Τα έχουμε 20 χρόνια και με έχει αστεφάνωτη. Εγώ θέλω να βάλω νυφικό και να γίνω μάνα. Τι να κάνω;» «Τα έχουμε 20 χρόνια και με έχει αστεφάνωτη. Εγώ θέλω να βάλω νυφικό και να γίνω μάνα. Τι να κάνω;»

Ιδιόγραφη, γράφεται δηλαδή εξ ολοκλήρου από τον διαθέτη.
Δημόσια, συντάσσεται ενώπιον συμβολαιογράφου καθ’ υπαγόρευση του διαθέτη ενώπιον μαρτύρων.
Μυστική, παραδίδεται σε κλειστό φάκελο από τον διαθέτη στον συμβολαιογράφο προς φύλαξη παρουσία και πάλι μαρτύρων.
Τι προστίθεται:

Κληρονομικό δικαίωμα σε συντρόφους ζωής. Για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα σε ανθρώπους που δεν έχουν παντρευτεί και δεν έχουν συνάψει κάποιο είδους σύμφωνο συμβίωσης και μέχρι σήμερα για τον νομοθέτη δεν θεωρούνταν δικαιούχοι του δικαιώματος αυτού.

Αποκλεισμός κληρονομικού δικαιώματος σε τυπικές συζυγικές σχέσεις και σε υπέργηρους γονείς. Θα αποκλείονται οι σύζυγοι που έχουν ουσιαστικά χωρίσει, αλλά δεν έχει εκδοθεί σχετική πράξη λύσης του γάμου τους ή του συμφώνου συμβίωσης.

Θέσπιση κληρονομικών συμβάσεων. Για πρώτη φορά θα επιτραπεί και στην Ελλάδα αυτό που επιτρέπεται σε πολλές χώρες, οι κληρονομικές συμβάσεις. Θα γίνεται σύμβαση εν ζωή για να τακτοποιεί κάποιος τα θέματά του και να μην αντιδικούν οι κληρονόμοι στα δικαστήρια.

Ερωτήματα που προκύπτουν

Τι θα γίνεται με τον παππού ή την γιαγιά που δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε συμβολαιογράφο;
Θα πρέπει ακόμη να υπάρξει μέριμνα για τις ιδιόγραφες διαθήκες που ήδη έχουν συνταχθεί και κατατεθεί σε συμβολαιογράφους.

Τελευταία Νέα