Οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπήκαν στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ, όπου μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν εκατομμύρια ευρώ, άγνωστο από πού προήλθαν.
Ειδικότερα, οι ράμπο της Εφορίας έχουν ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχος στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με πολλά μη δηλωμένα εκατομμύρια να βρίσκονται σε καταθέσεις.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί περιελάμβαναν αδήλωτα εκατομμύρια
Εάν δεν γίνονταν οι εν λόγω έλεγχοι, θα παρέμεναν αδήλωτα, δηλαδή πολλοί θα την είχαν γλιτώσει, χωρίς πρόστιμα.
Φυσικό πρόσωπο στο Νότιο Τομέα Αθηνών, με δραστηριότητα υπηρεσίες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ και στοιχημάτων, κατά τα έτη 2017-2019, απέκρυψε εισοδήματα γνωστής και άγνωστης πηγής ύψους 6.403.900 ευρώ, τα οποία βρέθηκαν σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Φυσικό πρόσωπο στη Λάρισα, κατά τα έτη 2017-2020, προσαύξησε την περιουσία του αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη ύψους 2.679.400 ευρώ με τα ποσά να βρίσκονται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Με ποιο τρόπο έγιναν οι έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμών
Οι έλεγχοι έγιναν με τα συστήματα που είχε στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ, μέχρι το 2023 και συγκεκριμένα:
Το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται από τον Μάιο του 2017 για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, έτσι ώστε εξάγεται εκτίμηση αποκρυβείσας ή μη φορολογητέας ύλης.
Το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που παρακολουθεί τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου.
Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2024, η ΑΑΔΕ έθεσε σε λειτουργία μια πιο σύγχρονη παγίδα για τον έλεγχο των αδήλωτων τραπεζικών καταθέσεων και όχι μόνο.
Πρόκειται για το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, έναντι του οποίου δεν ισχύει κανένα τραπεζικό και επαγγελματικό απόρρητο.
Τα στοιχεία που αντλούνται συσχετίζονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων και αναλόγως των ευρημάτων, θα καλούν για εξηγήσεις και θα επιβάλουν πρόστιμα.
Το BANCAPP θα αντλεί από τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, στοιχεία που αφορούν:
Καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
Καταθετικούς λογαριασμούς προθεσμιακούς.
Χορηγητικούς λογαριασμούς.
Επενδυτικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν παντός τύπου χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)
Πιστωτικές κάρτες.
Τραπεζικές Θυρίδες.
Λογαριασμούς Πληρωμών.
Προπληρωμένες κάρτες (prepaid).
Ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
Τα ποσά που βρίσκει η Εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα οποία είναι αδικαιολόγητα, καθώς δεν προκύπτουν από τα δηλωθέντα εισοδήματα, φορολογούνται με συντελεστή 33%.
Επιπλέον προστίθενται, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, που εκτοξεύουν τον τελικό λογαριασμό σε επίπεδα άνω του 55% επί του ποσού που βρέθηκε «ακάλυπτο».
Πεθερά Στέφανου Κασσελάκη: «Και o άλλος μου γιος είναι ομοφυλόφιλος» – Στηρίζει τον Στέφανο σε κάθε τoυ απόφαση
Νέο διαζύγιο-«βόμβα»: Χώρισε η πασίγνωστη Ελληνίδα παρουσιάστρια 10 χρόνια μετά τον παραμυθένιο γάμο
Καίτη Γαρμπή: Έβαψε τα μαλλιά της στην πιο απίθανη βυσσινί απόχρωση
«Ουρλιάζουν» από ευτυχία, γεμίζουν με χρήμα: 4 ζώδια που κλείνουν δυναμικά τον Ιανουάριο!