Οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία έως το 2025, με αυξήσεις που θα επηρεάσουν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
Η μείωση της προσφοράς κατοικιών, λόγω της στροφής πολλών ιδιοκτητών προς τη βραχυχρόνια μίσθωση (π.χ. Airbnb) και την παραμονή πολλών ακινήτων κλειστών λόγω ανακαινίσεων ή οικονομικών δυσκολιών, αποτελεί βασικό παράγοντα που ωθεί τις τιμές προς τα πάνω. Για παράδειγμα, οι τιμές ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 8,6% το 2024, ενώ στη Θεσσαλονίκη η αύξηση έφτασε το 9,5% την ίδια περίοδο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με περαιτέρω αυξήσεις το 2025, ειδικά όσο δεν βγαίνουν στην αγορά περισσότερα διαθέσιμα ακίνητα. Επιπλέον, το υψηλό κόστος των υλικών και των επιτοκίων περιορίζει τις νέες κατασκευές, διατηρώντας τη ζήτηση υψηλή σε σχέση με την προσφορά. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά σε οικονομικές δυσκολίες, καθώς το κόστος στέγασης ξεπερνάει το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους.
Παρά τις προβλέψεις για συνέχιση των αυξήσεων στα ενοίκια, οι ειδικοί της αγοράς ακινήτων, όπως μεσίτες και ιδιοκτήτες, εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει ένα “φρένο” στις ραγδαίες αυξήσεις, το οποίο θα τις επιβραδύνει, χωρίς όμως να τις σταματήσει πλήρως. Οι τιμές των ενοικίων αναμένεται να συνεχίσουν την άνοδο τους και το 2025, αν και πιο σταδιακά.
Όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το ζήτημα του αυξημένου κόστους στέγασης προέρχεται από την αυξημένη επενδυτική εκμετάλλευση της κατοικίας, την απόσυρση ακινήτων από την αγορά λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των πλειστηριασμών, καθώς και τη χρόνια υποτονική οικοδομική δραστηριότητα. Αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει σε μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, ενισχύοντας την πίεση στις τιμές
Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει επίσης ότι η περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα δυσκολεύει την αναπλήρωση του αποθέματος ακινήτων, κάτι που συνεισφέρει στη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές ενοικίων.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο που αναπτύσσεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την ΑΑΔΕ στοχεύει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να βλέπουν τις πραγματικές τιμές ακινήτων ανά περιοχή. Αυτό το εργαλείο, το οποίο θα ενεργοποιηθεί το 2025, θα βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη για τη συλλογή δεδομένων από πηγές όπως τα συμβόλαια μεταβίβασης, οι αγγελίες πώλησης, καθώς και στοιχεία από την Εφορία και το Κτηματολόγιο.
Η εφαρμογή θα προσφέρει ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για τις πραγματικές τιμές, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα των πλασματικών τιμών που επικρατεί σήμερα στην αγορά. Συχνά, οι τιμές στα συμβόλαια είναι χαμηλότερες από αυτές που αναγράφονται στις αγγελίες, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στους αγοραστές και επενδυτές. Με το νέο σύστημα, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία στην αγορά ακινήτων, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση ή και στη μείωση των τιμών
Αυτό το εργαλείο αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ανισορροπίας στην αγορά ακινήτων, παρέχοντας καλύτερη πληροφόρηση τόσο στους πολίτες όσο και στις αρχές.
Ανδρέας Μικρούτσικος: «Ήμουν ο πρώτος άντρας της Όλγας Τρέμη»
Απέραντη αυλή και σπίτι που μοιάζει με ανάκτορο: Σαπίζει παρατημένο σήμερα το εξοχικό της Τζένης Καρέζη
Ο μεγαλύτερος θαυμαστής της: Ο γιος της Κατερίνα Καραβάτου την ζωγράφισε & άφησε τους πάντες άφωνους με το ταλέντο του
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας