Ειδήσεις

Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε: Πέθανε γνωστός δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνικής κριτικής…
Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνουμε: Πέθανε γνωστός δημοσιογράφος

Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών

Πέθανε ο Δημήτρης Ραυτόπουλος

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής λογοτεχνικής κριτικής, δοκιμιογραφίας και δημοσιογραφίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, με τον χαμό ενός σπουδαίου ηθοποιού επίσης να θρηνείται.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ραυτόπουλος
Μέσα από το έργο του, αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής στην Ελλάδα. Οι ιδέες του, με ρίζες στον σοσιαλισμό, διαμόρφωσαν την πνευματική του πορεία, την οποία παρέμεινε πιστά προσανατολισμένος έως το 1967. Τα γραπτά του στην «Αυγή», την «Επιθεώρηση Τέχνης» και άλλα έντυπα της εποχής, τον καθιέρωσαν ως έναν από τους πιο δυναμικούς και διορατικούς βιβλιοκριτικούς της μεταπολεμικής περιόδου. Παρά τις πολιτικά φορτισμένες θέσεις του, διακρίθηκε για την αποφυγή δογματισμού. Ήταν ευφυής, διεισδυτικός και αιχμηρός στις τοποθετήσεις του, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά, ακόμα και με ανθρώπους του ίδιου πολιτικού χώρου.

Κατά την περίοδο 1947–1952, εξορίστηκε στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Άγιο Ευστράτιο. Μετά την άμβλυνση των μετεμφυλιακών περιορισμών, εργάστηκε σε εφημερίδες όπως η «Αυγή» (1952–1967), ο «Ελεύθερος» και η «Ώρα» (1955–1956). Συνεργάστηκε, επίσης, με προσωπικότητες όπως ο Κώστας Κουλουφάκος, ο Τίτος Πατρίκιος και ο Κώστας Πορφύρης στη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης».

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο Ραυτόπουλος κατέφυγε στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως συντάκτης στο Λεξικό Robert. Συμμετείχε στο αφιέρωμα του περιοδικού «Temps Modernes» για την Ελλάδα το 1969, δημιουργώντας ανθολογία κειμένων από διωχθέντες συγγραφείς. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα στην École Pratique des Hautes Études του Παρισιού.

Προτεινόμενο Άρθρο Διαβήτης: Ο ξηρός καρπός που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε 90 λεπτά και βοηθά στην απώλεια βάρους Διαβήτης: Ο ξηρός καρπός που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε 90 λεπτά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Μετά τη Μεταπολίτευση, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού «Ηριδανός» και συνεργάστηκε ξανά με την «Αυγή» (1977–1980), ενώ εργάστηκε και στην εφημερίδα «Απογευματινή». Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, συμβάλλοντας ενεργά στη λογοτεχνική κοινότητα.

Η πορεία του βραβεύτηκε επανειλημμένα: το 1989, το Ίδρυμα Αθανασίου Μπότση τον τίμησε για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Το 1997, έλαβε το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το έργο του «Άρης Αλεξάνδρου, ο εξόριστος». Το 2008, τιμήθηκε με το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από την Εταιρεία Συγγραφέων και αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2014, του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 2017 έλαβε το Βραβείο Δοκιμίου-Μελέτης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συνολική του προσφορά.

Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος αφήνει πίσω του έναν ανεκτίμητο πνευματικό θησαυρό και μία σπουδαία παρακαταθήκη για τη λογοτεχνική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Τελευταία Νέα

Θρήνος Τώρα στη Χώρα μας: Δυστυχώς Νεκρός 53χρονος Αστυνομικός μετά από πυροβολισμό – Ήταν πατέρας 3 παιδιών
15.04.2025 20:47 Ειδήσεις

Μεγάλος σεισμός τώρα

Φpίκη σήμερα στο Μενίδι
15.04.2025 11:10 Ειδήσεις

Φpίκη σήμερα στο Μενίδι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ
15.04.2025 09:12 Ειδήσεις

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ