Συγκλονίζουν οι εικόνες από τη βιβλική καταστροφή στην χώρα
Αναμένεται σεισμός 8 Ρίχτερ
Ο σεισμός στη Μιανμάρ συγκλόνισε τον κόσμο με την ισχύ του και το πόσα θύματα άφησε πίσω του, με τον Κώστα Συνολάκη να μιλά στο Πρώτο Πρόγραμα της ΕΡΤ για το αν μπορεί η χώρα μας να ζήσει αντίστοιχες στιγμές.
Ο καθηγητής, μετά από ερώτηση που δέχθηκε και βλέποντας όλες τις συγκλονιστικές στιγμές από το σεισμό της Μιανμάρ, απάντησε σχετικά με το εάν το ελληνικό τόξο θα μπορούσε να «δώσει» σεισμό ανάλογου μεγέθους: «Κάποια στιγμή το ελληνικό τόξο θα δώσει ένα μεγάλο σεισμό της τάξης των 8 ρίχτερ. Είμαστε στην εκατονταετία που μπορεί να συμβεί αυτό το γεγονός».
Η εκτίμηση του Κώστα Συνολάκη για ισχυρό σεισμό στην Ελλάδα
Ερωτηθείς έπειτα, για το αν θα μπορούσε ένας αντίστοιχος σεισμός σε αυτό το μέγεθος να συμβεί στην επικράτεια, στην Ελλάδα, ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, παρέθεσε ως εξής την άποψή του: «Όπως έχω πει και στο παρελθόν, έχουμε πολύ κοντά μας μία πολύ μεγάλη σεισμική ζώνη, αυτή για το ελληνικό τόξο, το οποίο ξεκινάει από τη Μικρά Ασία, πηγαίνει νότια από την Ρόδο, νότια από την Κρήτη, δυτικά από την Πελοπόννησο, δυτικά από τα Επτάνησα».
«Και στο ελληνικό τόξο, ξέρουμε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει σεισμοί πάνω από 8 ρίχτερ (…). Οπότε από το ελληνικό τόξο κάποια στιγμή θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός».
«Υπάρχει βέβαια και το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από την Κωνσταντινούπολη και έρχεται προς την Ελλάδα. Στην καλύτερη περίπτωση οι σεισμοί αυτοί, οι πολύ μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα, θα είναι υποθαλάσσιοι. Και σας θυμίζω ότι είχαμε το σεισμό της Αμοργού το 1956 που ήταν μεγέθους 7,5 με 7,7 και πάλι λόγω της εποχής εκείνης (…)».
«Ένας σεισμός πάνω από 8 αναμένεται να γίνετε στο ελληνικό τόξο κάθε 600 ή 800 χρόνια (…). Μπορεί λοιπόν, να επισυμβεί ένας σεισμός της τάξης αυτού του μεγέθους, 8 ρίχτερ. Βεβαίως μπορεί να γίνει. Δυστυχώς, αυτή είναι η γεωφυσική πραγματικότητα».
Μιανμάρ: Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής
Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τη φρίκη του σεισμού στη Μιανμάρ, δείχνοντας την καταστροφή που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση των 7,7 Ρίχτερ την Παρασκευή (28/3). Η δόνηση είχε ως επίκεντρο την περιοχή κοντά στη Μανταλέι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και είχε τραγικές συνέπειες για τις γειτονιές και τις υποδομές της περιοχής.
Οι εικόνες αποκαλύπτουν την καταστροφή
Οι εικόνες πριν και μετά την καταστροφή δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει, γέφυρες που έχουν καταστραφεί και δρόμους που έχουν παραμορφωθεί. Ολόκληρες περιοχές ισοπεδώθηκαν από τη δύναμη του σεισμού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
Η κατάσταση παραμένει δραματική, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται για τρίτη μέρα. Διεθνείς και τοπικές ομάδες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. Ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς και μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.600 νεκρούς, πάνω από 3.400 τραυματίες και 139 αγνοούμενους.
Η Μανταλέι, η περιοχή που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα, βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της ανείπωτης καταστροφής, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν ισοπεδωθεί. Η καταστροφή αυτή σηματοδοτεί μια από τις πιο σοβαρές σεισμικές καταστροφές στην ιστορία της περιοχής.
Σε ανθρωπιστική κρίση η χώρα
Η Μιανμάρ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε την Παρασκευή (28/03) προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και αμέτρητες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 1.600, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Η δόνηση έγινε αισθητή σε γειτονικές χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊλάνδη, ενώ κατέστρεψε βασικές υποδομές, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες διάσωσης. Οι κατεστραμμένες γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι και σιδηροδρομικές γραμμές δυσκολεύουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές.
Ο Ερυθρός Σταυρός περιγράφει την κατάσταση ως μια «πολύπλευρη ανθρωπιστική κρίση», καθώς η φυσική καταστροφή επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της πολιτικής αστάθειας και των εσωτερικών συγκρούσεων.
«Δεν πρόκειται απλώς για μια καταστροφή. Είναι μια σύνθετη ανθρωπιστική κρίση που προστέθηκε στα υπάρχοντα προβλήματα», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ματέου, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου για την Ασία και τον Ειρηνικό. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται ραγδαία και απαιτείται άμεση κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.
Για την υποστήριξη των πληγέντων, ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη ξεκινήσει τη διανομή βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, είδη υγιεινής και προσωρινά καταλύματα. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση για οικονομική βοήθεια ύψους 113,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να μπορέσουν να παρασχεθούν σωτήριες υπηρεσίες σε τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους.
Διεθνείς διασωστικές ομάδες καταφθάνουν στη χώρα για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, όμως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.