Χρήσιμα

Γαλοπούλα γεμιστή: Τα 3 μυστικά για να ψηθεί σωστά μέσα έξω

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα και για τις γιορτές, αλλά και γιατί όχι και για το Κυριακάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα και μάλιστα η γεμιστή. Φαίνεται δύσκολη…
Γαλοπούλα γεμιστή: Τα 3 μυστικά για να ψηθεί σωστά μέσα έξω

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα και για τις γιορτές, αλλά και γιατί όχι και για το Κυριακάτικο τραπέζι είναι η γαλοπούλα και μάλιστα η γεμιστή. Φαίνεται δύσκολη, αλλά με τα tips της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου μπορεί να γίνει πολύ απλά και εύκολα!

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά

Για τη γαλοπούλα

1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κλων. θυμάρι
1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
2 κ.σ. σχοινόπρασο

Για τη γέμιση

50 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. κιμά ανάμικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
30 ml κονιάκ
5 δαμάσκηνα
5 κάστανα (βρασμένα)
5 βερύκοκα
1 μήλο
2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Εκτέλεση

Προετοιμασία

Ετοιμάζουμε την γέμιση της γαλοπούλας

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σπιτικό ζωμό για να φτιάξουμε σάλτσα για την γαλοπούλα.

Αν είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στην συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα.

Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο.

Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη.

Την στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί μέσα και έξω.

Προτεινόμενο Άρθρο Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λάρισα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική Φωτιά σε εργοστάσιο ξυλείας στη Λάρισα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα).

Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα της από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη.

Βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα.

Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού.

Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι.

Ράβουμε την δένουμε ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα.

Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της.

Tip: Να θυμάστε ότι θα πρέπει να μπει κατευθείαν στο φούρνο

Τελευταία Νέα

Μεγάλος σεισμoς τώρα
17.01.2025 20:55 Ειδήσεις

Μεγάλος σεισμoς τώρα