Το τηγάνι έχει χάσει την αντικολλητική του επίστρωση – Επαναφορά ταψιού χωρίς αντικολλητική επίστρωση
Κόλπα: Για να επαναφέρετε επίστρωση στο τηγάνι
Τι χρειάζεστε: Φυτικό λάδι (ή άλλο μαγειρικό λάδι που αντέχει σε μεγάλη θερμοκρασία), Χαρτοπετσέτα ή μαλακό πανί
Βήματα: Καθαρίστε το τηγάνι σχολαστικά με σαπούνι και νερό, αφαιρώντας τυχόν υπολείμματα ή σωματίδια φαγητού. Στεγνώστε εντελώς το τηγάνι. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα λαδιού στην εσωτερική επιφάνεια του τηγανιού χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα. Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει ελαφρά το λάδι. Αφήστε το να κρυώσει και μετά σκουπίστε το περιττό λάδι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 2-3 φορές για να δημιουργήσετε ένα φυσικό αντικολλητικό στρώμα.Ο τρόπος αυτός,γενικότερα, δουλεύει καλά σε μαντεμένια σκεύη.
Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί ή πάτο σιλικόνης:
Εάν βάλουμε αντικολλητικό χαρτί ή πάτο από σιλικόνη στο τηγάνι δεν θα κολλήσουν στην επιφάνεια του τηγανιού υπολείμματα και δεν θα χρειάζεται να επαναφέρουμε την επίστρωση του τηγανιού με την παραπάνω διαδικασία του λαδιού.
Προσθέστε ένα φυσικό αντικολλητικό στρώμα με αλάτι:
Τι χρειάζεστε: Χοντρό αλάτι, Χαρτοπετσέτα
Βήματα: Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε μια λεπτή στρώση χοντρό αλάτι και αφήστε το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα για να τρίψετε το αλάτι στην επιφάνεια,αλλά φορέστε γάντια για να αποφύγετε εγκαύματα. Πετάξτε το αλάτι και ξεπλύνετε το τηγάνι. Αυτή η τεχνική εξομαλύνει τις μικρές γρατζουνιές και βελτιώνει την αντίσταση στα κολλήματα.
Εναλλακτικά: Χρησιμοποιήστε ένα μαγειρικό σπρέι ή περισσότερη ποσότητα λαδιού:
Προσθέστε λίγο περισσότερο λάδι ή ένα μαγειρικό σπρέι πριν το μαγείρεμα για να ελαχιστοποιήσετε το κόλλημα.
Θέματα ασφαλείας. Ελέγξτε για ζημιά:
Εάν το τηγάνι παρουσιάζει σημάδια βαθιών γρατζουνιών ή φαίνεται το μέταλλο,ειδικά εάν είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να το αντικαταστήσετε, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία.
Αποφύγετε την υψηλή θερμότητα:
Χωρίς αντικολλητική επίστρωση, τα τηγάνια μπορούν να ζεσταθούν πιο γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο ή κόλλημα των τροφίμων.
Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά κατεστραμμένα τηγάνια:
Η παρατεταμένη χρήση πολύ γρατσουνισμένων τηγανιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση μικρών σωματιδίων.
Πότε να αντικαταστήσετε το τηγάνι
Εάν η αντικολλητική επίστρωση έχει εξαφανιστεί εντελώς ή ξεφτίζει, ίσως είναι καιρός να επενδύσετε σε ένα νέο, υψηλής ποιότητας τηγάνι. Σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας ή ο χυτοσίδηρος, που είναι ανθεκτικά υλικά και φυσικά δεν κολλάνε όταν συντηρούνται σωστά.
Κούγιας για Μαρινέλλα: «Έκανε χριστιανή την γυναίκα μου που ήταν Ισραηλίτισσα, τη βάφτισε στο εκκλησάκι που είναι θαμμένοι οι γονείς μου…»
«Ήταν η μεγαλύτερη βλακεία της ζωής μου…»: Ο Πέτρος Κωστόπουλος μιλά για το… λάθος που έκανε αμέσως μετά τον χωρισμό από την Μπαλατσινού
Τραγωδία σε σούπερ μάρκετ: Υπάλληλος κατέρρευσε και πέθανε ενώ ξεφόρτωνε εμπορεύματα
Ζει σαν κροίσος: Auτός είναι ο μισθός που παίρνει ο Γιώργος Λιάγκας