Το Μουσείο Μαρία Κάλλας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη δράση «Τα Φώτα Στραμμένα στο Φως!» μέσα από ομιλίες ειδικών και ένα βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 με θέμα “Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά”.
Μια λάμπα φωταερίου της δεκαετίας του 1930 και ένα βιβλίο με τις διαδρομές των φανοκόρων, που προέρχονται από τη Συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, έρχονται από το ΒΜΦ στο ΜΜΚ για να ρίξουν φως στην εξέλιξη των φωτιστικών μέσων και της τέχνης των φωτισμών στο θέατρο.
Συνομιλίες για τον φωτισμό
Μέσα από συν-ομιλίες και παρουσιάσεις καλεσμένων από διαφορετικά πεδία και πολιτιστικούς χώρους, θα ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν οι αλλαγές αυτών των μέσων σε βασικά στοιχεία της θεατρικής τέχνης, φτάνοντας στο παρόν και στη σημασία που έχουν για το θέατρο τόσο οι φωτισμοί όσο και οι ίδιοι οι άνθρωποι που τους σχεδιάζουν.
Μία εξ αυτών είναι και η καταξιωμένη σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα, η οποία, ως βασική ομιλήτρια και με τη συντροφιά του ταλαντούχου σκηνοθέτη και συνεργάτη της, Θάνο Παπακωνσταντίνου, θα ανάψει τον προβολέα του μαγικού κόσμου των θεατρικών φωτισμών, αλλά και του επαγγέλματος του σχεδιαστή θεατρικών φωτισμών σήμερα. Στην εξέλιξη και στην ιστορία του φωτισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και στις αλλαγές που έφερε το φωταέριο στην καθημερινή ζωή, θα μας εισάγει ο Γιάννης Στογιαννίδης, ιστορικός, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Την συζήτηση θα συντονίσει η Δέσποινα Ανδριοπούλου, πολιτιστική διαχειρίστρια, ΥΠ.ΠΟ.
Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει workshop, για το οποίο οι συμμετέχοντες στην ομιλία θα πρέπει να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής κατά την άφιξή τους.
Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 18:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 210 44 04 204.
Workshop : Βιωματικό Εργαστήριο Ενηλίκων
Φωτίζοντας τρία εμβληματικά έργα που έχει ερμηνεύσει η Μαρία Κάλλας: Νόρμα, Τόσκα, Τραβιάτα.
Μπορεί το φως να αλλάξει τη σχέση μας με ένα λιμπρέτο;
Μέσα από βιωματικές και δημιουργικές δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τους τρόπους που η χρήση και ο σχεδιασμός του φωτισμού μπορεί να μεταβάλλει τόσο τη συνολική εικόνα ενός λυρικού έργου όσο και την αίσθηση των θεατών.
Μετά την εισαγωγή του θέματος και τη γνωριμία των συμμετεχόντων, θα ακολουθήσει μια εναλλακτική περιήγηση στο Μουσείο Μαρία Κάλλας με στόχο να εξερευνηθεί η σχέση που μπορεί να έχει ένα θεατρικό κείμενο με το περιβάλλον στο οποίο παρουσιάζεται, αλλά και η επίδραση του φωτός στην εμπειρία και διάθεσή μας.
Το workshop θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας και θα πραγματοποιηθεί από την Δανάη Μέγα, Μουσειοπαιδαγωγό – Θεατροπαιδαγωγό και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μαρία Κάλλας, την Ιωάννα Παντέ, Μουσειοπαιδαγωγό του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, και την Μαρία Μαυροειδή, Μουσειολόγο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Πληροφορίες:
Ημερομηνία: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα: 19.45
Διάρκεια: 60 λεπτά.
Δωρεάν συμμετοχή – Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων – Αφορά αποκλειστικά τους συμμετέχοντες στην προηγούμενη ομιλία.
*Δήλωση ενδιαφέροντος εκ των προτέρων κατά την είσοδο στην ομιλία.
**Δεν απαιτείται κάποια ειδική γνώση και εμπειρία για τη συμμετοχή στο workshop.
Αφροδίτη Γεροκωνσταντή: Με βλέπω στον καθρέφτη και λέω «φτου σου κουκλάρα μου»
Φτάνουν και για τα δισέγγονά τους: Αυτή είναι η περιουσία που αφήνει πίσω της η Μαριάννα Βαρδινογιάννη
Δύσκολες ώρες για την Αγγελική Νικολούλη: «Δεν θα αφήσω το χέρι σου, κράτα γερά ψυχή μου»
Περήφανη μαμά η Αγγελική Νικολούλη: Ανακοίνωσε σπουδαία νέα για τον γιο της και δε σταματά να δέχεται συγχαρητήρια