Ο Δήμος Αθηναίων εγκαινιάζει τη νέα περίοδο Προγραμμάτων Δημιουργικής Μάθησης από την Τρίτη, 1η Οκτωβρίου. Μέσα από τα δώδεκα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τα οποία βρίσκονται σε ισάριθμες γειτονιές της πόλης, προσφέρονται δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και να ακολουθούν τις τάσεις της εποχής.
8 νέες δραστηριότητες – Οι εγγραφές άνοιξαν
Οκτώ νέα προγράμματα έρχονται να εμπλουτίσουν την καθημερινότητά μας: Εργαστήριο κόμικς, δημιουργικής γραφής και αρχιτεκτονικής για παιδιά, σεμινάριο κατασκευής κοσμήματος (μακραμέ), κοπτικής – ραπτικής, εκπαίδευση στις κινητές συσκευές για άτομα 60+, Αγγλικά για τον τουρισμό και μαθήματα Capoeira για ενήλικες.
Συνολικά, οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 39 διαφορετικές δραστηριότητες που προάγουν τη γνώση, την τέχνη και τη δημιουργικότητα, συνδυάζοντας τη μάθηση με την προσωπική ανάπτυξη και την ελεύθερη έκφραση. Τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης λειτουργούν ως κυψέλες πολιτισμού και γνώσης, με προγράμματα όπως Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί, Δημιουργική κίνηση -μπαλέτο, Λατινοαμερικάνικοι και Ευρωπαϊκοί Χοροί, Μουσική, Χορωδία, Θέατρο, Ζωγραφική, Αρχιτεκτονική, Δημιουργική Γραφή, Γαλλικά, Σκάκι, Κεραμική και Ανακύκλωση ενδυμάτων.
Δείτε το πρόγραμμα ανά Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης στο https://www.opanda.gr/images/Progamme_KDM_2024-2025.pdf
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης της γειτονιάς τους από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ. – 7 μ.μ., ώστε να κλείσουν ραντεβού και να ενημερωθούν για το αναλυτικό πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής και τις διαδικασίες εγγραφής. Το ετήσιο κόστος εγγραφής είναι 5€, ενώ τα προγράμματα προσφέρονται είτε δωρεάν είτε με χαμηλό μηνιαίο αντίτιμο.Για το κόστος κάθε προγράμματος, μπορείτε να ενημερωθείτε στο https://www.opanda.gr/images/TIMOLOGIAKI_kdm.pdf.
5 σημαντικά οφέλη από τη Δια Βίου Μάθηση
Η Δια Βίου μάθηση είναι η δική σας προσωπική ανταμοιβή. Είναι κάτι που το κάνετε για τον εαυτό σας και ταυτόχρονα απολαμβάνετε οφέλη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
Πολλές φορές, ωστόσο, το κίνητρο μπορεί να χαθεί καθώς για να φτάσετε στην ανταμοιβή θα χρειαστεί να επενδύσετε χρόνο προσωπικό και πνευματικό. Εδώ η πειθαρχία θα είναι άλλη μια δεξιότητα που θα πρέπει να αναπτύξετε.
Εδώ σας συγκεντρώσαμε πέντε λόγους που θα τονώσουν το κίνητρο σας για να παρακολουθήσετε μια εκπαίδευση πέρα από την τυπική και συνηθισμένη.
1. Οικονομικά οφέλη της δια βίου μάθησης
Ας ξεκινήσουμε με ένα προφανές που θα μπορούσε να παροτρύνει και εκείνους που είναι λιγότερο διατεθειμένοι να δόσουν την απαιτούμενη προσοχή στη δια βίου μάθηση. Ζούμε σε μια οικονομία μάθησης. Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν σχετικά στατικές γνώση όπως η εργασία στη γραμμή παραγωγής μέχρι τη λογιστική παρακολούθηση συνεχίζουν να μετατοπίζονται στις μηχανές. (Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής του Wired Kevin Kelly, “Η παραγωγικότητα είναι για τις μηχανές, αν μπορείτε να το υπολογίσετε, τα ρομπότ θα πρέπει να το κάνουν”).
Οι περισσότεροι από εμάς θα καταλήξουν να αλλάζουν θέσεις εργασίας πολλές φορές. Πολλοί από εμάς θα αλλάξουν καριέρα τουλάχιστον μία φορά. Και ακόμη και όσοι από εμάς είμαστε τυχεροί και αρκετοί για να παραμείνουμε στην ίδια δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν σίγουρα θα δούμε τη φύση της δουλειάς που κάνουμε να μετατοπίζεται γρήγορα. Για να ευδοκιμήσετε οικονομικά, απλά πρέπει να συνεχίσετε να μαθαίνετε. (Ο Economist, παρεμπιπτόντως, προσαρμόστηκε πρόσφατα σε αυτήν την ιδέα και δηλώνει τη δια βίου μάθηση ως “οικονομική επιταγή”).
Να σημειωθεί ότι αυτός ο τρόπος μάθησης είναι κάτι περισσότερο από ένα θέμα οικοδόμησης δεξιοτήτων και γνώσεων μέσα στο στενό πεδίο ενός επαγγέλματος. Θα είναι ολοένα και πιο σημαντικό να είναι καλά δομημένες οι γνώσεις, να έχετε μια αίσθηση προοπτικής και να είστε σε θέση να αξιοποιήσετε μια ποικιλία μαθησιακών εμπειριών για να δημιουργήσετε νέες ιδέες και τρόπους να κάνετε τα πράγματα. Όσο σκληρό μπορεί να ακούγεται, η ικανότητα να συμβεί αυτό (τουλάχιστον για τώρα) είναι αυτό που χωρίζει τον μέσο άνθρωπο από τη μέση μηχανή, τουλάχιστον όταν πρόκειται για ακατέργαστη οικονομική παραγωγικότητα.
…που μας οδηγεί στο επόμενο όφελος που είναι το διανοητικό κέρδος.
2. Διανοητικά οφέλη από τη δια βίου μάθηση
Όπως είναι προφανές η δια βίου μάθηση αυξάνει τις γνώσεις σας και – εξίσου σημαντικό – την ικανότητά σας να χρησιμοποιείτε αυτές τις γνώσεις με ποικίλους και ουσιαστικούς τρόπους.
Όταν είστε πραγματικά διαθέσιμοι για αυτό, η δια βίου μάθηση ανοίγει και ενισχύει το μυαλό σας, βοηθώντας σας να δείτε και να εκτιμήσετε νέες ευκαιρίες.
Καλύπτει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Ταυτόχρονα, η δια βίου μάθηση είναι μια προσέγγιση της ζωής συνειδητή και σκόπιμή, αντί να καθοδηγείται μόνο από το ένστικτο, το συναίσθημα και τις επιθυμίες των άλλων. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από την προσωπική φιλοσοφία στη δράση.
3. Γνωστικά Οφέλη της Δια Βίου Μάθησης
Όπως γράφει και η Βικιπαίδεια, η γνώση είναι “μια ομάδα ψυχικών διεργασιών που περιλαμβάνει την προσοχή, τη μνήμη, την παραγωγή και κατανόηση της γλώσσας, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων”. Το να μαθαίνει κανείς καθ ‘όλη τη ζωή του είναι ευεργετικό για όλες αυτές τις διαδικασίες.
Αν, από την άλλη, συνδυάσετε την ενεργό μάθηση με την άσκηση, την καλή διατροφή και τον επαρκή ύπνο, το μυαλό σας θα λειτουργήσει σαν ένας δυνατός κινητήρας σε έναν αγώνα Grand Prix.
Συμπερασματικα, η διαδικασία της δια βίου μάθησης βοηθά να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια καλή λειτουργικότητα και καθώς συνεχίζουμε να ζούμε όλο και περισσότερο, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που είναι δύσκολο να αγνοηθεί.
4. Κοινωνικά οφέλη της Δια Βίου Μάθησης
Σκεφτείτε το: ένα τεράστιο ποσοστό όσων γνωρίζετε προέρχεται από την παρακολούθηση και την ακρόαση των γονέων σας, τον πειραματισμό και τη δοκιμή νέων ιδεών ή δεξιοτήτων σε φίλους, οικογένεια, συναδέλφους και ξένους, που ανέλαβαν ρίσκα και απέτυχαν ή πέτυχαν σε σχέση με άλλους.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας της δια βίου μάθησης και είναι – πάντα – πολύ κοινωνικά (ναι, ακόμη και πριν υπάρξουν τα blogs, το Twitter και το Facebook).
Η μάθηση προκαλεί κοινωνική δέσμευση – συχνά συνδεόμαστε με άλλους επειδή θέλουμε να μάθουμε από αυτούς και μαζί τους – και αυτό είναι αποτέλεσμα κοινωνικής δέσμευσης, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε.
Υπάρχουν πολλά προσωπικά οφέλη σε όλα αυτό το socialization. Υπάρχουν στοιχεία, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με ισχυρές κοινωνικές σχέσεις τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα και να ζουν περισσότερο.
Υπάρχουν επίσης οργανωτικά και κοινωνικά οφέλη. Οι ομάδες που μαθαίνουν και προσαρμόζονται είναι πιο βιώσιμες με την πάροδο του χρόνου.
Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες. Και όπως υποστήριξε ο John Dewey και άλλοι εδώ και καιρό, η δια βίου μάθηση είναι κομβική ως στοιχείο των δημοκρατικών κοινωνιών. Οι μαθησιακές σας προσπάθειες, με άλλα λόγια, υποστηρίζουν το μεγαλύτερο καλό. Έτσι, φτάστε σε αυτό!
5. Πνευματικά Οφέλη της Δια Βίου Μάθησης
Η μάθηση τροφοδοτεί το πνεύμα. Μας δίνει σκοπό, δίνει έμφαση, τροφοδοτεί την αίσθηση της εκπλήρωσης.
Ο Bob Dylan έγραψε το διάσημο “He not busy being born Is busy dying”. Θα μπορούσατε εύκολα να αντικαταστήσετε το “γεννιέται” με το “μαθαίνει” σε αυτή τη γραμμή (αν και, φυσικά, δεν θα έκανε για τόσο καλό τραγούδι). Οι φιλόσοφοι από πολύ πριν τον Dylan αισθάνθηκαν το ίδιο για την αξία της μάθησης και την αναγκαιότητα να έχει θέση σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Άλλωστε, για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές ενδιαφέρει και εσάς. Είναι κάτι για εσάς που σας ακούγεται σωστό και οφέλιμο. Η δια Βίου Μάθηση μπορεί να δώσει ένα όμορφο νόημα στη ζωή σας καθώς είναι η προσωπική σας ανταμοιβή…
Τα άλλα οφέλη της δια βίου μάθησης είναι σημαντικά αλλά δευτερεύοντα.
O άντρας μου βάζει πάνω απ’ όλα το παιδί από τον πρώτο του γάμο και έχω κουραστεί – Τι να κάνω;»
Mου είπε ότι είναι αστροναύτης και ζήτησε να του στείλω 30.000€ για να επιστρέψει στη Γη και να παντρευτούμε
Μόλις μαθεύτηκε: Πολύ άσχημα νέα για τον Στέλιο Διονυσίου
Βαρθολομαίος στους διασώστες της ΑΕΚ: «Πώς μπορώ να αρνηθώ σε εσάς;»