Αθήνα

«Αλμυρός» ο μπακαλιάρος για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος… η αλμυρή πολυτέλεια στο γιορτινό τραπέζι ενόψει 25ης Μαρτίου.
«Αλμυρός» ο μπακαλιάρος για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος… η αλμυρή πολυτέλεια στο γιορτινό τραπέζι ενόψει 25ης Μαρτίου.
Η παράδοση της 25ης Μαρτίου θέλει στο τραπέζι μπακαλιάρο και σκορδαλιά. Οι τιμές, ποικίλλουν, ανάλογα με τις επιλογές των καταναλωτών, όπως αν θα επιλέξουν φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι, ξαλμυρισμένο ή όχι, φιλέτο ή σε κομμάτια. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες επιλέγουν αντί για μπακαλιάρο, το ψάρι Λίνγκ που οπτικά μοιάζει με τον μπακαλιάρο αλλά πρόκειται για διαφορετικό είδος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να γνωρίζουν τι αγοράζουν, μπακαλιάρο ή όχι, καθώς και τι πληρώνουν τελικά.

Οι τιμές στη Βαρβάκειο αγορά Ποικίλου και όπως πάντα είναι για όλα τα βαλάντια.

Το έτοιμο ξαρμυρισμένο φιλέτο πωλείται από 6,98€/κιλό – 10€/κιλό και ο φρέσκος ελληνικός μπακαλιάρος 15€/κιλό – 22€/κιλό. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος της ιχθυαγοράς, Βασίλης Σίμος.

Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή παστοί μπακαλιάροι στην ελληνική αγορά προέρχονται κυρίως από την Ισλανδία, τη Φιλανδία και τη Νορβηγία.

Η τιμή του μπακαλιάρου Ισλανδίας κυμαίνεται από 16 έως 22 ευρώ το κιλό, από 15 ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30%, ενώ το φιλέτο του αγγίζει τα 27 ευρώ από 22 ευρώ που πωλούνταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για να μειώσουν το κόστος, αρκετοί καταναλωτές προτιμούν να αγοράζουν τον μπακαλιάρο σε κομμάτια. Παράλληλα, αυξημένη είναι και η ζήτηση του κατεψυγμένου προϊόντος, καθώς προσφέρει μια πιο οικονομική λύση.

Για όσους επιλέξουν ντελίβερι, η τιμή για μία μερίδα μπακαλιάρου αγγίζει τα 13 ευρώ, με το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να φτάνει τα 52 ευρώ – και αυτό χωρίς να υπολογιστούν συνοδευτικά όπως πατάτες, κολοκυθάκια, σαλάτες και ποτά. Εκεί πλέον δύσκολα το κόστος θα είναι μικρότερο από 150 ευρώ ώστε να μισογεμίσει το τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί καταναλωτές στρέφονται φέτος σε πιο οικονομικές επιλογές, κυρίως τον παστό μπακαλιάρο σε μεγάλες ποσότητες.

Συνολικά η κατηγορία των ψαριών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, εμφάνισε μικρή αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024. Επίσης, με βάση την έρευνα που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση το ΙΕΛΚΑ στα σούπερ μάρκετ, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τον Φεβρουάριο κατέγραψαν άνοδο 3,19% σε σύγκριση με πέρσι.

Προτεινόμενο Άρθρο «Έσπασε» τη σιωπή του ο ανιψιός του Νότη Σφακιανάκη: «Ο θείος μου την τελευταία φορά που τον είδα μου είπε ότι έχει…» «Έσπασε» τη σιωπή του ο ανιψιός του Νότη Σφακιανάκη: «Ο θείος μου την τελευταία φορά που τον είδα μου είπε ότι έχει…»

Τον κίνδυνο παραπλάνησης στην αγορά του μπακαλιάρου για το παραδοσιακό τραπέζι της 25ης Μαρτίου επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας και υπενθυμίζει τα εξής

1. Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και από Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία.

2. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Κάποιοι προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.

3. Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχουν κόκαλα οπότε η αναγραφή τού χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

4. O μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.

5. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.

Τελευταία Νέα